Ministar Horvat sudjelovao na obilježavanju Dana Hrvatske obrtničke komore

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Dan HOKa4.jpg

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas je u hotelu Westin, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao na obiljažavanju Dana Hrvatske obrtničke komore.

Ministar Horvat naglasio je kako daje punu podršku radu Hrvatske obrtničke komore te izrazio zadovoljstvo uspješnom dosadašnjom suradnjom. “Čestitka svim obrtnicima, čestitka Hrvatskoj obrtničkoj komori na svim naporima koje poduzima da bi hrvatski obrtnici imali instituciju unutar koje postoji znanje koje je na raspolaganju svim obrtnicima”, naglasio je ministar Horvat.

Naglašavajući važnost obrtništva ministar Horvat je napomenuo kako su “mikro, mala i srednja trgovačka društva "kičma" hrvatskog gospodarstva.Uz njih, i nekoliko velikih gospodarskih subjekata, koje ne želimo izostaviti, želja i namjera mi je da se kroz osiguranje jeftinog investicijskog potencijala, kroz hrvatske institucije, kroz komercijalne banke osigura da hrvatski obrtnici jednostavo, lako i jeftino dolaze do jednog dijela sredstava za ostvarenje uvođenja novih proizvodnih tehnologija, izgradnje novih proizvodnih pogona i svih ostalih aktivnosti u koje hrvatski obrtnici investiraju”.

“Želja mi je i da se u državnom proračunu osiguraju određena sredstava za obrtnike kako bi i oni mogli koristiti strukturne EU fondove. Naime, svaki hrvatski obrtnik kojem je prag investiranja zadan strukturnim fondovima, ima problem i na takve projekte se ne može prijaviti", poručio je ministar Darko Horvat.

"Potrebna je i kvalitetnija "produkcija" stručne radne snage te ćemo tražiti jasniju koordinaciju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u transformaciji sustava srednjoškolskog strukovnog obrazovanja, kakvo postoji u zapadnom svijetu. Takav modalitet i takva filozofija nužno su nam potrebni kako bi pripremili radnu snagu za tržište. Također, uključenost lokalne uprave u modalitet redefiniranja upisnih kvota mora odgovarati realnom sektoru”, izjavio je ministar Horvat. “Moramo naći modalitet i zainteresirati realni poduzetnički sektor da uzme svoju participaciju u financiranju, ali što je najbitnijem, i u ponudi svojih poduzetničkih procesa za potrebu kvalitativne i kvantitativne obuke radnika kakvi će im u budućnosti trebati”, nadodao je ministar Horvat.

Tradicionalno, povodom obiljažavanja Dana Hrvatske obrtničke komore dodjeljena su i brojna priznanja i nagrade. Najvećim priznanjem Hrvatske obrtničke komore koje se dodjeljuje kao priznanje za životno djelo za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva, statuom Zlatne ruke s poveljom, ove su godine nagrađeni: obrtnicima za izniman doprinos razvoju obrtništva Ivanu Galičiću iz Valpova (vlasnik obrta Autocentar Ivica), Stjepanu Kneževiću iz Zadra (vlasnik ugostiteljskog obrta Stipe), Ivanu Kostelcu iz Pitomače (vlasnik graditeljskog obrta Kograd), Mariju Paliska iz Poreča (vlasnik obrta za trgovinu, proizvodnju i sport Mareda) te Darku Stankoviću iz Karlovca (vlasnik obrta Klesarstvo Stanković).

Devetorici obrtnika uručene su i plakete "Zlatne ruke", a Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta uručilo je nagradu "Šegrt Hlapić" najboljim učenicima, školi i mentoru. Ove je godine nagradu za najbolju školu dobila Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka, najboljim je mentorom proglašen Božo Dujmović iz Splita, vlasnik obrta za servis i trgovinu „Merc i Dujmović“, a nagrada koja je namijenjena učenicima ove je godine dodijeljena Mariji Grizelj, učenici Srednje strukovne škole Vinkovci, zanimanje – frizerka te Miroslavu Mainu iz Industrijsko- obrtničke škole Slatina, zanimanje – vodoinstalater.               



Stranica