Bez industrije 4.0 i 5G mreže nema napretka

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/5G naslovna.JPG

Konferencija '5G dan' koju je po drugi put organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) održana je u hotelu Westin. Cilj ove konferencije je istaknuti prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda i industrijska proizvodnja. HAKOM želi ovom konferencijom približiti mogućnosti nove tehnologije kako krajnjim korisnicima, tako i gospodarstvu.

Konferenciju je otvorio Tonko Obuljen, predsjednik vijeća HAKOM-a istaknuvši kako se moramo ukrcati na ovaj vlak i biti zemlja predvodnik u razvoju 5G mreže.

Nakon prvog dijela konferencije 5G dan u kojem su stručnjaci iz Rimac Automobila, FER-a, ORQA-e i CircuitMessa predstavili svoja iskustva i moguće primjene 5G tehnologije, u drugom dijelu konferencije bilo je više riječi o njezinoj primjeni u industriji i poljoprivredi. Tako je predavanje pod nazivom "Umjetna inteligencija i 5G - glavni pokretači digitalizacije" održao Bojan Jerbić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, dok su nakon njega govorili Ivan Rajković iz Spectrea, Anton Drobnjak, Dorian Farkaš i Patrik Vuković iz GVG Firefightersa te Domagoj Alegić iz Osatina Grupe.

Svi predavači slažu se da će za tri godine 5G promijeniti cijeli svijet te da se mora odmah početi raditi  i osloboditi novac za investitore koji su svjesni da bez 5G mreže nema napretka , a spremni su ulagati u razvoj novih tehnologija.

Najvažniji je sinergijski efekt svih sudionika

U Završnom dijelu konferencije održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen, generalni direktor HUP-a Davor Majetić i Ivan Brezak Brkan, novinar, osnivač portala Netokracija.

Tom prilikom ministar Horvat je naglasio kako bez industrije 4.0 i 5G mreže nema napretka te kako je u ovom procesu sinergija svih sudionika izrazito važna. "U Hrvatskoj se u trenutku penetracije 5G servisa u poduzetništvo, agencije i javnu upravu mora dogoditi sinergijski efekt. Oni koji investiraju moraju dobiti korisnike koji će vratiti investiciju", istaknuo je ministar.

Ministar je najavio i izradu strateškog dokumenta o digitalizaciji gospodarstva do kraja godine, a s obzirom da druga ministarstva rade na dokumentima i strategijama digitalizacije lokalne uprave, siguran je da 2020. može biti dobar početak, ali i najavio smanjenje koncesijskih naknada.

Davor Majetić, generalni direktor HUP-a je pak kazao da je 5G platforma koja će definirati gospodarstvo cijelog svijeta: "Mi u tri godine moramo osigurati infrastrukturu kako bi stvarali čuda u inovacijama i u svim industrijama. Naglasio je da su koncesije velike i taj novac treba osloboditi da investitori krenu u izgradnju infrastrukture." Rekao je i kako digitalizacija treba svim poslodavcima ako žele biti konkurentni.



Stranica