Državna tajnica Nataša Mikuš Žigman na sastanku Vijeća za konkurentnost u Bruxellesu

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/galerija/NMŽ Bruxelles4.jpg

 

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman sudjelovala je 28. svibnja 2018. godine u Bruxellesu na sastanku Vijeća za konkurentnost (unutarnje tržište i industrija).

Iz rasprave izdvajamo :

Vijeće za konkurentnost je usvojilo opći pristup nacrta prijedloga Uredbe o uzajamnom priznavanju kojim se olakšava korištenja načela međusobnog priznavanja prilikom stavljanja proizvoda na tržište. Cilj je ove Uredbe poboljšati primjenu načela međusobnog priznavanja na unutarnjem tržištu i tako osigurati da se roba koja je zakonito stavljena u promet u jednoj državi članici može prodavati u bilo kojoj drugoj, sve dok je sigurna i dok osigurava javni interes.

Potpredsjednik Europske komisije Andrus Ansip je predstavio je nedavno objavljeni prijedlog Uredbe o odnosima platformi i poduzeća. Rastuće posredovanje u transakcijama putem internetskih platformi, dovodi do povećane ovisnosti poduzeća o internetskim platformama kao „pristupnim točkama” tržištu i potrošačima.Cilj je prijedloga stvoriti bolje poslovno okruženje za poslovne korisnike i korisnike korporativnih internetskih stranica koji trguju u Uniji. Državna tajnica Mikuš Žigman je istaknula da vidljivost koju poduzeća postižu na internetskim platformama značajno utječe na njihov promet. Internetske platforme omogućuju poduzećima pristup tržištu bez velikih ulaganja, međutim, no poduzeća u isto vrijeme sve više ovise o internetskim platformama a posebno se to odnosi na mala i srednja poduzeća. Prijedlog Uredbe doprinosi jačanju povjerenja svih sudionika, ne samo u kontekstu odnosa platformi i poduzeća već i u konačnici samih potrošača. Istaknuta je nužnost brzog djelovanja i postizanje dogovora Vijeća i Parlamenta o ovom dosjeu prije europskih izbora.

Povjerenica Jourova je predstavila  novi potrošački paket, tzv. New Deal for Consumers, kojim se dodatno jačaju prava potrošača. Novi paket je posebice aktualan uzimajući u obzir kolektivne povrede prava potrošača u više od jednoj državi članici i sa obzirom na izazove online prodaje. Prilikom predstavljanja novog potrošačkog paketa kao jedan od ključnih elementa novog prijedloga naglašena je i revizija Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, posebno u dijelu koji se odnosi na agresivne načine oglašavanja i prodaje. Državama članicama se na raspolaganje stavljaju novi mehanizmi kojima bi se takve prakse, koje pogađaju posebice osobe starije životne dobi i osobe slabijeg imovinskog status, ograničile. Revizijom predmetne direktive Europska komisija želi regulirati i pitanje dvostruke kvalitete proizvoda, fenomena koji također pogađa potrošače u Republici Hrvatskoj.

U okviru rasprave o provjeri konkurentnosti, povjerenica Elzbieta Bienkowska je održala prezentaciju o pozitivnom učinku integracije unutarnjeg tržišta na konkurentnost i uključivanje europskih poduzeća u globalne lance vrijednosti. Državna tajnica je istaknula da razne protekcionističke prepreke sprječavaju prilike za dodatnu integraciju što bi značilo i dodatni rast produktivnosti kada bi se iste uklonile u bitnoj mjeri. Općenito je najviše prepreka i prekomjernih regulacija u području reguliranih profesija, graditeljstva, prometa i energetike. Pozvala je Europsku komisiju da nastavi raditi na analizi prepreka u ovim sektorima i potiče njihovo uklanjanje kroz proces Europskog semestra. 

Emil Karanikolov, ministar gospodarstva Bugarske je predstavio ishode inicijativa i konferencija u područja turizma održanih u prvoj polovici 2018. Državna tajnica je zahvalila Bugarskom predsjedništvu na organizaciji neformalnog sastanka ministara turizma EU u Sofiji gdje je Hrvatska predstavila inicijativu o važnosti boljeg pozicioniranja turizma na razini EU. Državna tajnica je najavila da ćemo turizmu dati važno mjesto tijekom predsjedavanja Hrvatske u prvoj polovici 2020.

Dokumenti sa sastanka dostupni su na službenoj stranici Vijeća: 

http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/compet/2018/05/28-29/

 



Stranica