Državni tajnik Antonić na sastanku Radne skupine Vijeća EU na visokoj razini za konkurentnost i rast Vijeća EU

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/dt Atonić HLG COMPET.jpg

Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, sudjelovao je na sastanku Radne skupine Vijeća EU na visokoj razini za konkurentnost i rast Vijeća EU 7. studenoga  2019. u Bruxellesu.
 

Glavne teme sastanka su bile bolja provedba i izvršavanje pravila jedinstvenog tržišta, izmjena radnih metoda Vijeća EU za konkurentnost te ključni gospodarski izazovi EU u sljedećih pet godina.
 

Državni tajnik Antonić je pozvao na jačanje postojećih alata za uklanjanje prepreka na unutarnjem tržištu kao što je to primjerice SOLVIT.
 

Podsjetimo, SOLVIT je neformalni mehanizam koji pomaže građanima i tvrtkama u rješavanju problema s tijelima javne vlasti drugih država članica kada krše njihova prava u okviru slobode kretanja roba, usluga, ljudi i kapitala na jedinstvenom europskom tržištu.
 

U okviru rasprave o gospodarskim izazovima, državni tajnik Antonić je posebno naglasio problem nedostatka rizičnog kapitala EU, posebno za inovativna poduzeća te nisku razinu ulaganja u istraživanje i inovacije u EU o odnosu na Kinu i SAD. Kao rješenje vidi približavanje novog programa Obzor Europa malim i srednjim poduzećima.
 

Državni tajnik Antonić je predstavio prioritete u nadležnosti Vijeća za konkurentnost tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u dijelu koji se odnose na industrijsku politiku, jedinstveno tržište, bolje propise i turizam.



Stranica