Održana treća sjednica drugog saziva Savjeta VRH za Hrvate izvan RH

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/dt Antonić Savjet VRH naslovna.jpg

Proteklog vikenda državni tajnik Mario Antonić, kao imenovani član Savjeta, u Varaždinu je prisustvovao trećoj sjednici drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Sjednice Savjeta okupljaju imenovane predstavnike hrvatskih zajednica diljem svijeta i predstavnike državnih institucija s ciljem identificiranja izazova s kojima se susreću Hrvati izvan domovine, kao i jačanja njihove veze s domovinom.

 

Prilikom otvorenja sjednice Savjeta, okupljenima se obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te istaknuo kako je današnja Hrvatska ozbiljna država, koja politikom jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske želi raditi korake naprijed. U svom se govoru osvrnuo na činjenicu kako je podrška Vlade Republike Hrvatske projektima Hrvata u BiH povećana za više od 50 posto, a udvostručena je i potpora hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim zemljama. Naglasio je kako Hrvatska daje bezrezervnu podršku Bosni i Hercegovini na europskom putu, bilo da je riječ o političkoj ili stručnoj potpori. Također, predsjednik Vlade govorio je o projektima koji su do sada realizirani u Bosni i Hercegovini, zajedno s predstavnicima lokalne vlasti i predstavnicima Katoličke crkve.

 

S gospodarskog aspekta navedeno je potvrdio i državni tajnik Mario Antonić. „Hrvatska je, dapače, vrlo zainteresirana za gospodarsku suradnju, pogotovo sa stajališta Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kroz naše prioritete privlačenja investicija, ali i poticanja ulaganja u inovativne projekte u Hrvatskoj. Želimo da se dijaspora što više uključi. Svaki hrvatski vlasnik neke odlične ideje, potencijalnog investicijskog projekta, puno je zainteresiraniji surađivati s Hrvatima nego sa strancima“, poručio je Antonić te sjednicu Savjeta za Hrvate izvan RH ocijenio odličnom prilikom za razgovor. „S ljudima iz dijaspore, prekooceanskih država, ali i susjednih nam država, razgovaramo kako tu suradnju još povećati. Vjerujem da tu ima prilike za sve da nađu svoje interese i da ta suradnja rezultira win-win situacijom“, zaključio je državni tajnik Mario Antonić.

 

Prvog dana sjednice Savjeta raspravljalo se o glavnim temama kroz četiri panela. Bila je to prilika za konstruktivan dijalog na temu glasovanja izvan Republike Hrvatske; očuvanja hrvatskog jezika i kulture izvan Republike Hrvatske; Hrvatske radio televizije i programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske te na temu položaja i statusa Hrvata u Bosni i Hercegovini.

 

Treća sjednica drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske zaključena je u nedjelju, 10. studenoga 2019. godine izlaganjem preporuka i prijedloga, a vezano uz zaključke održanih panel raprava

Stranica