Državni tajnik Šiljeg na “Leaders Summitu” u Katowicama

Slika /slike/Vijesti/Šiljeg - Poljska.jpg

U poljskim Katowicama održava se Konferencija stranaka Okvirne konvencije o promjeni klime i Pariškoga sporazuma.

Državni tajnik Mario Šiljeg sudjelovao je na skupu “Leaders Summit” u poljskim Katowicama, u kojima se održava Konferencija stranaka Okvirne konvencije o promjeni klime i Pariškoga sporazuma. “Leaders Summit” organiziran je kako bi se dao politički impuls i zamah klimatskim pregovorima. Katowice su izabrane kao mjesto održavanja skupa zbog njihove tranzicije iz rudarsko- industrijskoga grada u moderno industrijsko, gospodarsko, tehnološko i kulturno središte.

Prilikom otvaranja konferencije istaknuto je kako su klimatske promjene jedno od najvažnijih pitanja našega doba te prepreka ostvarivanju Agende 2030, a naglašena je i potreba poduzimanja konkretnih poteza. Šefovi država i vlada podsjetili su na znanstvene činjenice istaknute u nedavno objavljenom Izvješću Međuvladinoga panela o promjeni klime vezano za nastojanje da se globalno zatopljenje ograniči do 1,5°C do kraja ovoga stoljeća u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

kazano je na izazove stavljene pred pregovarače u definiranju operativnih pravila za Provedbu Pariškoga sporazuma, a koji će trebati iznaći zajedničke pozicije i napraviti nužne kompromise. Delegacije su pozvane da se angažiraju i donesu odluke koje će omogućiti punu primjenu Pariškoga sporazuma.

 



Priopćenja za javnost | Klima