SEI summit naglasio važnost inovacija u razvoju gospodarstva

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/SEI_naslovna.JPG

U sklopu Summita srednjeeuropske inicijative koji se održao u Zagrebu, organiziran je i poslovni forum na temu „Inovacijama do konkurentnosti“. Forumu su, uz brojne goste i uzvanike, prisustvovali i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, državni tajnici u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić i Nataša Mikuš Žigman, te mnogi drugi. Tom je prilikom, u svom uvodnom govoru, premijer Plenković istaknuo kako države koje se bolje prilagođavaju ubrzanim promjenama na tržištima, koje idu korak s tehnološkom revolucijom i prate razvoj digitalnom društva ostvaruju bolje rezultate i u izvozu i gospodarskom rastu njihovih zemalja. „Odgovornost je na državama da prate i prepoznaju te trendove, da osiguravaju kvalitetan zakonski okvir koji će poduzetnicima omogućiti da budu bolji od njihovih konkurenata na otvorenom tržištu. Upravo inovacije, u uvjetima konkurencije u ravnopravnim tržišnim uvjetima, smanjuju troškove proizvodnje i administracije, povećavajući istodobno produktivnost, kvalitetu i sigurnost proizvoda i usluga“, rekao je Plenković.

Jačanje investicijskog potencijala i digitalizacija gospodarstva glavni je fokus ove Vlade

O aktivnostima države u provedbi inovacijskog sustava i njihove važnosti u postizanju konkurentnosti gospodarstva govorio je i ministar Horvat. Naglasio je kako su Hrvatskoj potreba ulaganja u one tehnologije koje će dovesti do inovacija i više ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj. „Cilj naše ekonomske politike je jasan - izgraditi produktivno gospodarstvo koje je inovativno, koje je konkurentno i koje raste stabilnim stopama na održiv način. Stoga, poticanje inovativnosti i razvoj inovacijskog okruženja, uz jačanje investicijskog potencijala i digitalizaciju gospodarstva, stavljamo u fokus naših aktivnosti“, objasnio je Horvat, a osvrnuo se i na poticaje i potpore koje države daje u ovom segmentu. „Donijeli smo Zakon o državnoj potpori za znanstveno istraživačke projekte u gospodarstvu kojim, između ostaloga, dajemo potpore do pola milijuna eura za projekte istraživanja i razvoja iz kojeg nastaje novi proizvod ili se inovira postojeći. Također, kroz odredbe Zakona o poticanju ulaganja osigurali smo i potpore za razvojno-inovacijske aktivnosti, odnosno značajno bolje uvjete za ulagače“, rekao je ministar. Zaključio je kako je cilj Vlade do 2020. godine povećati ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj sa sadašnjih 0,8 posto na 1,4 posto BDP-a. Predsjednik HGK-a Burilović u svom je pozdravnom govoru rekao kako nove tehnologije i inovacije u sve većoj mjeri postaju glavni izvor gospodarskog rasta svake zemlje. „Svi zajedno moramo više uprijeti  da se u svakodnevno poslovanje implementiraju znanstveno tehnološka rješenja, te da u što većoj mjeri izvozimo proizvode visoke tehnologije sa visokom dodanom vrijednošću. Svakako moramo pohvaliti nastojanje Vlade da se prevladaju izazovi i izgrade sustavi inovacija koji će hrvatsko gospodarstvo usmjeriti prema aktivnostima koje su temeljene na znanju“, istaknuo je Burilović.

O aktivnostima koje se dotiču ulaganja u inovacije govorili su i direktorica ureda Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj Victoria Zinchuk te podtajnik Ministarstva gospodarskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije Jernej Salecl, a održana je i panel rasprava na temu samog naziva poslovnog foruma „Inovacijama do konkurentnosti“.



Stranica