Energetski sustav mora biti siguran, dostupan i ekološki održiv

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5888c165ddc02.jpg

Energetska konferencija „Nova hrvatska energetska strategija“ održana je danas u Zagrebu u organizaciji Hanza Medie i Hanza Media i PwC-a. Na konferenciji su sudjelovali predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Perica Jukić, predsjednik Uprave INA-e Zoltan Aldott, te brojni stručnjaci.

"U razdoblju koje je pred nama moramo pokazati više spremnosti i odlučnosti u stvaranju nove i dobro osmišljene ambiciozne energetske politike. Politike koja će prije svega dati odgovore na izazove pred nama, uvažiti realnosti sve bržih i intenzivnijih promjena te u cijelosti valorizirati naše razvojne potencijale" – rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica je u svom obraćanju navela pet smjernica kakva bi energetska strategija trebala biti te je, među ostalim, istaknula kako bi hrvatska energetska politika morala dinamičnije i konzistentnije pratiti i primjenjivati zahtjeve europske energetske politike, da bi strategija morala uvažiti promjene koje donosi velika tranzicija energetskog sektora od ugljičnog prema niskougljičnom te mora predvidjeti ključne energetske projekte u koje će se investirati.

Predsjednica je naglasila kako bi strategija morala prepoznati i važnost povezivanja hrvatskog plinskog sustava s istočnim susjedstvom, prema Srbiji i Bosni i Hercegovini te prema sjeveroistoku, odnosno Mađarskoj i Ukrajini, kao i kako bi strategija morala prepoznati kako nam članstvo u EU omogućava bolje iskorištenje geostrateškog položaja.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović poručio je da ova konferencija dolazi u pravo vrijeme jer Vlada RH i resorno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kreću u zaokret u dosadašnjoj energetskoj politici.

"Sigurnost opskrbe, cjenovna pristupačnost i konkurentnost, dobra perspektiva za izazove novog doba je ono što energetski sustav treba imati. To su novi izazovi. Stoga planiramo razvoj sigurnog, dostupnog i ekološki održivog energetskog sustava“ – kazao je ministar Dobrović.

Ministar je naglasio kako Hrvatska, uz europske, treba biti fokusirana na svoje ciljeve koji će se definirati kroz Niskougljičnu strategiju i Energetsku strategiju te je pritom dodao kako Hrvatska treba koristiti svoje brojne prednosti i krenuti hrabro putem razvoja neiskorištenih potencijala. Za primjer je naveo obnovljive izvore energije, ali, istaknuo je, ne samo vjetar nego i energiju sunca.

Ministar Dobrović je posebno istaknuo i ključne energetske projekte poput LNG terminala na Krku, Jadransko-jonskog plinovoda te projekta Program zaštite, uređenja i korištenja rijeke Save od granice s Republikom Slovenijom do Siska, poznatijeg kao Zagreb na Savi, a čiji je također bitan segment energetika.

 



Stranica