Jako jedinstveno tržište EU važno za poticanje i daljnji razvoj poduzetništva

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/COMPET_Rom (1).jpg
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je 2. i 3. svibnja na neformalnom sastanku Vijeća za konkurentnost (COMPET), koje se održalo u Bukureštu pod predsjedanjem Rumunjske Vijećem EU.

Teme o kojima su raspravljali ministri svih država članica Europske unije zaduženi za sektor kompetitivnosti (unutarnjeg tržišta i industrije) bile su ponajviše vezane uz poduzetništvo, jedinstveno tržište te start-up i scale-up tvrtke, kao i njihov doprinos konkurentnosti EU. Tijekom dvodnevne rasprave posebno je istaknuto kako je jako jedinstveno tržište jednako važno za poticanje poduzetništva, kao i za razvoj konkurentnosti same Europske unije na globalnoj razini.

Pojednostavljenje regulatornog okvira i administrativnih opterećenja su imperativ

Predstavnici svih država članica naglasili su važnost detektiranja nedostataka i neuspjeha koji pogađaju jedinstveno tržište te potrebu snažnijeg zajedničkog djelovanja u unapređenju njegova funkcioniranja.
Također, zagovarala se i veća uloga poduzetništva na tržištu EU, što stavlja imperativ na pojednostavljenje regulatornog okvira i administrativnih opterećenja za same poduzetnike. Isto tako, posebna pozornost pridat će se olakšanju pristupa izvorima financiranja, što bi malim i srednjim poduzećima omogućilo lakši pristup tržištu EU, ali i stvaranje veće konkurentnosti.

Predsjedanje Vijećem EU bit će velika prilika za Hrvatsku

Ministar Horvat iskoristio je ovu priliku kako bi popričao i s ministrom gospodarstva Rumunjske Dănuțom Andruşcom te ministrom poslovnog okruženja, trgovine i poduzetništva Rumunjske Ştefanom Radu Opreom. „S Rumunjskom vodimo vrlo aktivnu komunikaciju posljednjih nekoliko mjeseci jer su nam vrlo važna njihova iskustva predsjedanja Vijećem EU, s obzirom da isto očekuje i nas od 1. siječnja iduće godine. Ministra Opreu imao sam prilike ugostiti prije mjesec dana u Dubrovniku na summitu Kina+16, gdje smo također razmijenili iskustva i mišljenja. Bit će sigurno još ovakvih susreta jer nam je izuzetno stalo maksimalno iskoristiti priliku koja se Hrvatskoj nudi tijekom 6 mjeseci predsjedanja Vijećem“, istaknuo je tom prigodom ministar Horvat.

Rumunjska predsjeda Vijećem od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, nakon čega predsjedanje preuzima Finska, a zatim Hrvatska, od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine. Spomenuti trio zajednički će raditi i na provedbi svog 18-mjesečnog zajedničkog programa, pri čemu svaka država ima priliku naglasiti teme koje smatra posebno važnima. „Upravo zbog ovakvih stvari, mogućnosti kreiranja politike i sudjelovanja u donošenju odluka na najvišoj razini, važno nam je članstvo u Europskoj uniji. Zbog toga će i predstojeći izbori za EU parlament 26. svibnja biti od velikog značaja za cijelu Hrvatsku“, naglasio je ministar.

Stranica