Ministar Ćorić održao radni sastanak s predstavnicima najvećih hrvatskih gradova

Slika /slike/Vijesti/IMGP1915.JPG

Na radnom sastanku je bilo riječi o EU sufinanciranju izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje korisnih komponenti otpada.

U cilju daljnjeg uspostavljanja potrebne infrastrukture za gospodarenje otpadom, ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić sastao se danas s gradonačelnicima Bjelovara,  Čakovca, Dubrovnika, Gospića, Krapine, Osijeka, Požege, Slavonskog Broda, Varaždina, Velike Gorice, Virovitice i predstavnicima Karlovca, Koprivnice, Pule, Rijeke, Siska, Splita, Šibenika, Vukovara, Zadra i Zagreba. 

Na radnom sastanku je bilo riječi o EU sufinanciranju izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje korisnih komponenti otpada. Tom prigodom predstavljen je i EU poziv za sufinanciranje izgradnje i opremanje samog postrojenja koji je u pripremi, a sve kako bi se ubrzale prijave projekata za ovaj dio sustava gospodarenja komunalnim otpadom.  

„Sortirnice su integralni, vrlo zahtjevan dio infrastrukture za gospodarenje otpadom, a sami projekti sufinancirat će se europskim sredstvima do 85 %“ rekao je ministar Ćorić i dodao kako vjeruje da će jedinice lokalne samouprave pokazati agilnost pri prijavljivanju na ovaj natječaj, a što su pokazali i kod drugih, još uvijek aktualnih natječaja.

Raspisivanjem javnog poziva za izgradnju i opremanje postrojenja za sortiranje korisnih komponenti otpada, za Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 2018. godina bit će potvrđena kao godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom.

„Uz ovaj natječaj, do kraja ove godine očekujemo raspisivanje natječaja za spremnike i vozila. Na taj način ćemo zaokružiti priču oko infrastrukture potrebne za učinkovito gospodarenje otpadom, a sve kako bi se približili cilju od 50 % odvojenoga otpada“ istaknuo je ministar Ćorić.

Zadovoljstvo održanim radnim sastankom izrazili su svi prisutni koji nisu propustili istaknuti kako se samo zajedničkim naporima - jedinica lokalne samouprave, županija, Ministarstva, građana te nevladinih udruga može doseći ciljana stopa odvajanja korisnih sirovina iz otpada te njihova priprema za ponovnu uporabu i recikliranje.

Republici Hrvatskoj, kako bi postigla cilj da do 2020. godine odvojeno sakuplja i reciklira minimalno 50 % otpadnog papira, plastike, stakla i metala, na raspolaganju su značajna EU sredstva iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Ukupna alokacija za projekte kojima se povećava odvajanje otpada je 475 mil. EUR, tj. 3,6 milijardi HRK. Do sada su europskim sredstvima sufinancirane izobrazno- informativne aktivnosti, izgradnja reciklažnih dvorišta, sanacija zatvorenih odlagališta, nabavka spremnika za odvajanje otpada te izgradnja centara za gospodarenje otpadom.Priopćenja za javnost | EU