Ministar Ćorić sudjelovao na sastanku Vijeća ministara energetike

  • Slika /slike/Vijesti/Vijeće ministara za energetiku.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Sastanak Vijeća ministara energetike, na kojemu je hrvatsku delegaciju predvodio ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, održan je 25. lipnja u Luksemburgu. 
Na sastanku su usvojeni Zaključci Vijeća o budućim energetskim sustavima u energetskoj uniji, kojima je cilj osiguravanje energetske tranzicije k čistoj energiji i osiguravanje dostizanja energetskih i klimatskih ciljeva za 2030. godinu i nakon tog razdoblja. Zaključci stavljaju naglasak na tri bitne aktivnosti potrebne za energetsku tranziciju, a koja podrazumijeva primjenu niskougljičnog pristupa: 1. daljnji razvoj pouzdanih i financijski održivih energetskih sustava, 2. razvoj i rast inovacija, istraživanja i razvoja u području energetike, 3. povezivanje pojedinih (nacionalnih) tržišta energenata s konačnim ciljem stvaranja jedinstvenog europskog tržišta.  
Ministri su razmijenili mišljenja i o vanjskim odnosima u području energetike, s posebnim osvrtom na suradnju sa SAD-om, Kinom, Afrikom te istočnim Mediteranom. Države članice su suglasne s potrebom za intenziviranje suradnje s glavnim partnerima koja će doprinijeti diversifikaciji energetskih izvora te sigurnosti opskrbe energijom Europske unije uz istovremeno promoviranje tranzicije na čistu energiju.  
Na marginama sastanka ministar Ćorić se susreo s povjerenikom za klimatske aktivnosti i energetiku  Miguelom Arias Cañeteom, finskom ministricom gospodarstva Katri Kulmuni te mađarskim ministrom za energetiku i klimatsku politiku Peterom Kaderjakom. 
U srijedu, 26. lipnja, u Luksemburgu je održan i sastanak Vijeća ministara okoliša Europske unije. Na dnevnom redu sastanka je, među ostalim, bilo usvajanje Zaključaka Vijeća „Prema strategiji Unije o održivoj politici za kemikalije“ kojim se daje politički smjer za razvoj strategije održive politike za kemikalije koja posebno ističe teme Uredbe o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH uredba) te endokrine disruptore, nanomaterijale i farmaceutske proizvode. Na radnom ručku ministri su razgovarali o jednokratnoj plastici i sljedećim koracima u zajedničkom djelovanju u borbi protiv morskog otpada.
 

Stranica