Susret ministra Horvata i ministra Počivalšeka potvrdio dobre gospodarske odnose Hrvatske i Slovenije

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/SLO_CRO (1).jpg
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat susreo se danas s ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom u dvorcu Mokrice. Naime, u povodu nadolazećih Dana državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije, SLO-CRO Poslovni klub organizirao je poslovni doručak i okrugli stol, koji je okupio velik broj gospodarstvenika iz dviju zemalja.

Bila je to idealna prilika za neformalni susret i razgovor dvaju ministara koji su ocijenili da hrvatsko-slovenska gospodarska suradnja ima dobar trend te da se oba gospodarstva suočavaju sa sličnom problematikom.

Slovenija je u prošloj godini bila naš treći vanjskotrgovinski partner, dok je za Sloveniju Hrvatska četvrti. Posljednjih deset godina pratimo kontinuirani porast ukupne robne razmjene, no posebno je važno da je rast od 6,8 posto zabilježen u izvozu koji je u Sloveniju iznosio 1,6 milijardi eura. S druge strane, mijenja se struktura uvoza i naš je fokus prebačen s proizvoda široke potrošnje na tehnologiju. No, prostora za još jaču gospodarsku suradnju ima, potencijal i želja postoje s obje strane, te ćemo na tom tragu nastaviti razvijati dobre odnose“, istaknuo je tom prigodom ministar Horvat i dodao kako je otvoren dijalog u ključnim temama za Hrvatsku, poput rasta industrijske proizvodnje, kvalitetnih investicija i izvoza. „Dogovoreno je da se na razini državnih tajnika počne pripremati ono što je postojalo do 2012, godine, a to su mješovite gospodarske komisije. Pritom će se u pripremi definirati četiri do pet područja unutar kojih postoji potencijal za zajednički nastup na jedinstvenom europskom tržištu, kao i za nastup na trećim tržištima“, naglasio je ministar.

Trgovinska razmjena Hrvatske i Slovenije lani bila za 11 posto veća nego godinu ranije

Dobre gospodarske odnose dviju zemalja u svom je izlaganju potvrdio i ministar Počivalšek, ističući kako je trgovinska razmjena između Hrvatske i Slovenije lani dosegnula 5,5 milijardi eura, što je za 11 posto više nego godinu ranije. „S ministrom Horvatom danas smo otvorili važna gospodarska pitanja, a između ostalog je bilo riječi o suradnji prilikom predsjedanja Vijećem EU, koje Hrvatsku očekuje u prvoj polovici iduće, a Sloveniju u drugoj polovici 2021. godine. To je razdoblje u kojem ćemo imati uvjete unaprijediti gospodarstvo, ali i riješiti stvari koje opterećuju odnose između dviju država", rekao je ministar Počivalšek.

U pratnji ministara bili su veleposlanica Republike Slovenije u RH Nj.E. Smiljana Knez, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Republici Sloveniji Nj. E. Boris Grigić, državi tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, te savjetnici i članovi Kabineta.

 
Okupljanje više od 100 gospodarstvenika iz dviju zemalja idealna prilika za sklapanje novih poslova

SLO-CRO poslovni klub osnovan je 2002. godine kao neprofitna udruga s namjerom organiziranja i jačanja ekonomskih odnosa Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Suradnja s relevantnim institucijama omogućava jednostavno uspostavljanje i održavanje kontakata s hrvatskim ili slovenskim političkim i gospodarskim institucijama.

Glavni cilj kluba je promocija slovensko-hrvatske suradnje u svim vidovima gospodarskog i društvenog života razvojem poslovnih odnosa i organiziranjem raznih aktivnosti.

Prilikom održavanja današnjeg poslovnog doručka i okruglog stola, predsjednik Poslovnog kluba SLO-CRO Saša Muminović istaknuo je kako se potpora pruža i "nečlanovima" te pozvao sve one koji su zainteresirani za informacije o prilikama na hrvatskom gospodarskom tržištu da se slobodno obrate za potrebne podatke i savjetovanje. Dodatno je naglasio kako današnje okupljanje više od 100 gospodarstvenika iz dviju zemalja na jednom mjestu predstavlja veliku priliku za sklapanje poslova, utvrđivanje starih poznanstava i sklapanje novih.
 

Stranica