Ministar Dobrović: Interesi Hrvatske i svih njenih građana su ispred privatnih interesa!

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58e230a037344.jpg

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović reagirao je na čanak koji je danas objavljen u Jutarnjem listu, a u kojemu se iznosi niz netočnih i neutemeljenih informacija i teza.

Prije svega, želim naglasiti sljedeće: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, dok ga ja vodim, s investitorima i svima zainteresiranima za ulaganje i razvoj Hrvatskog gospodarstva i društva, neće razgovarati preko novinskih članaka, niti će pristati na takvu vrst pritisaka. Možda je to u prošlosti funkcioniralo, no ja na takav način rada ne pristajem. Vrata Ministarstva svima su otvorena za razgovor, a zakoni i propisi smjernice su kojih ćemo se pritom držati bez trulih kompromisa.

1. Projekt Golfa na Srđu:

Što se tiče tog projekta, postoji pravorijek Upravnog suda u Splitu kojim je poništeno Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš te je naloženo ponavljanje postupka. Ako netko smatra da se ne trebaju poštivati odluke Suda, onda taj ne želi dobro Hrvatskoj. S obzirom da je sudska vlast u Hrvatskoj neovisno tijelo, ne vidim kako sam to ja mogao natjerati Sud da donese takvu odluku, a sve zbog predizborne kampanje Mosta kako se to zlonamjerno i neutemeljeno sugerira u članku.

Dopunjeni zahtjev nositelja zahvata, Golf park Dubrovnik, zaprimljen je u Ministarstvu 17. ožujka 2017. te će se ponoviti postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš sukladno presudi Upravnog suda u Splitu.

2. Projekt Velikog Brijuna:

Ministarstvo ne prebacuje odgovornost, nego poštuje nadležnosti. A donošenje Prostornog plana je u nadležnosti Ministarstva graditeljstva. Osim toga, želim istaknuti i sljedeće - Brijuni nisu samo dobra prilika za ostvarenje velikih profita, nego hrvatsko nacionalno blago. A to blago trebamo zaštititi pod svaku cijenu te u razvoju tražiti isključivo interese Republike Hrvatske i budućnost.

Riječ je o kompleksnom projektu pri čijoj je realizaciji ključno da baštini potencijale na ispravan način. Uskoro ću održati sastanak s ministrima turizma te graditeljstva i prostornog uređenja te će Vlada RH, a ne ja sam, donijeti odluku koja mora biti u najboljem interesu za sve.

3. Motel Plitvice

Što se tiče Motela Plitvice on je zasebno trgovačko društvo u vlasništvu NP Plitvička jezera opterećeno velikim dugovanjima i neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, jer se motel nalazi na zemljištu u vlasništvu HAC-a. Nije istina da se ne razgovara o rješenjima problema vezanih uz motel, a svi zainteresirani investitori dobro su došli. Kako sam napomenuo, vrata Ministarstva su im otvorena. No, osim ovakvih novinskih natpisa, Ministarstvo nije primilo zahtjev za sastanak ni s jednim investitorom.

4. Hoteli u vlasništvu NP Plitvička jezera

Razumljiv je velik interes privatnih investitora za hotele na području Plitvičkih jezera. Njihova revitalizacija dobra je prilika za ostvarivanje velikih profita. I to je sasvim legitimno. No, zašto sâm Park, koji ima dovoljno sredstava za revitalizaciju svojih hotela ne bi uložio u obnovu hotela i na taj način sačuvao svu dobit za svoj daljnji razvoj? NP Plitvička jezera nacionalno su blago i koristi od njega mora imati cijela zajednica, cijela Hrvatska, a ne da nam se dogodi da novac od profita privatni investitori iznose iz Hrvatske, ulažu ih u drugim zemljama ili ih koriste za osobno bogaćenje. Kao što je to bilo slučajeva u prošlosti. Nisam protivnik tržišnog gospodarstva, ali sam protivnik nepotrebne rasprodaje državnog blaga i daljnjeg osiromašivanja Hrvatske.

5. Centar za gospodarenje otpadom Lučino Razdolje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Ljuti me manipuliranje i iznošenje neistina, pogotovo kad se to čini u cilju prebacivanja odgovornosti zbog vlastitog nerada, kao što je to ovdje slučaj, na druge. Ministarstvo je od lokalne vlasti tek 16. veljače 2017. godine zaprimilo zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš. Što su gospoda lokalni vlastodršci radili cijelo vrijeme? Sad kad su pod velikim pritiskom zbog nužnosti zatvaranja deponija Grabovica i kad ne znaju kamo s otpadom, sad bi taj svoj nerad i neodgovornost prebacili na Dobrovića!? Osim toga, u članku se iznosi još jedna neistina - lokacijsku dozvolu ne donosi moje Ministarstvo, nego Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a da bi se donijela ocjena o potrebi procjene utjecaja na okoliš, za to postoji procedura koju treba ispoštovati. Možda su gospoda političari naučeni na to da će nazvati "svoje" u Zagreb pa će to "njihovi" srediti ispod stola mimo zakona i propisa, no dok sam ja ministar, ovo Ministarstvo će raditi prema zakonima i propisima.

6. Centar za gospodarenje otpadom Lećevica

Neistina je da ga ja kočim. Istina je da je novim Planom gospodarenja otpadom, sukladno EU politikama i preuzetim ciljevima u pogledu recikliranja, smanjen njegov obujam koji je bio potpuno iracionalan i doveo bi do istih problema s kojima se sad susreću u centru Marišćina - da ne funkcionira i da gomila gubitke. Osim toga, lokaciju tog centra, kao ni svih drugih centara ne određuje Ministarstvo, nego su tu lokaciju odabrali lokalni političari. Na mojem je Ministarstvu dužnost da se osigura da projekt bude usklađen sa svim propisima, kako u pogledu gospodarenja otpadom, tako i u pogledu zaštite okoliša. Zato smo inzistirali na poštivanju propisa i zakona i to nećemo prestati činiti. Ako netko smatra da su interesi ljudi za očuvanjem vode, zraka, prirode, a time i zdravlja i budućnosti, nevažni, onda je taj zalutao u politiku i nema mu mjesta u njoj. Politika je časno zanimanje za časne ljude, a ja takav želim ostati.“

Prof. dr. sc. Slaven Dobrović,

ministar zaštite okoliša i energetike



Stranica