Ministar Habijan sudjelovao na prvoj ovogodišnjoj energetskoj konferenciji Poslovnog dnevnika

  • Slika /slike/Vijesti/2022/poslovni_roa_180324.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas je u hotelu International Zagreb održana prva od tri ovogodišnje energetske konferencije Poslovnog dnevnika „Energetski put u održivu budućnost“, u okviru projekta Zeleno gospodarstvo. Cilj konferencije je bolje razumijevanje projekata, a glavna tema je zeleno gospodarstvo, odnosno održiva budućnost. Tom prigodom okupljenima se obratio ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.
 
„Iako je Republika Hrvatska duboko posvećena dekarbonizaciji i promicanju obnovljivih izvora energije, svjesni smo da je jedan od iznimno važnih elemenata energetske politike i sigurnost opskrbe kao i diversifikacija izvora. Republika Hrvatska se profilira u energetsko čvorište ovog dijela Europe. Zbog toga posljednjih godina aktivno ulažemo u jačanje infrastrukture“, istaknuo je ministar Habijan.
 
Naglasio je velik iskorak Vlade Republike Hrvatske pokretanjem LNG terminala na otoku Krku početkom 2021. godine te  istaknuo kako je riječ o važnoj i hrabroj odluci Vlade Republike Hrvatske kojoj je cilj bio osigurati sigurnu dobavu nafte za niz zemalja u okruženju, od Bosne i Hercegovine, Mađarske sve do Češke. Kriza uzrokovana ratom u Ukrajini dodatno je istaknula važnost postojanja infrastrukture koja može osigurati deversifikaciju izvora te je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala i transportnog plinskog sustava kako bi zemlje u okruženju mogle dobavljati plin preko Krka.
 
„ Kada govorimo o energetskom  miksu u RH, ne smijemo zanemariti niti nuklearnu energiju. Iako nismo nuklearna zemlja, imamo zajedničku nuklearnu elektranu Krško i računamo na nuklearnu energiju kao jedan od stupova za ispunjenje našeg cilja dekarbonizacije. Posljednjih se godina  proizvodnja električne energije iz nuklearne elektrane pokazala važnom kako po pitanju sigurnosti opskrbe tako i po pitanju stabilizacije cijena. Zato dajemo punu potporu nuklearnoj tehnologiji s ciljem da je se uvrsti u niskougljične tehnologije na razini EU-a“, naglasio je ministar Habijan.
 
Ministar Habijan posebno je istaknuo potencijal geotermalne energije koja je stabilan izvor energije i omogućuje pristup zelenoj energiji 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, a Republika Hrvatska snažno promiče njeno istraživanje i korištenje zbog značajnog potencijala za proizvodnju električne energije i sustava grijanja.
 
„Izazov geotermalne energije su značajna ulaganja, s određenim rizikom, ali trebamo naglasiti pozitivne strane korištenja geotermalne energije i pokazati ulagačima da je to izvor energije koji može osigurati sigurnost opskrbe energijom na klimatski prihvatljiv način. U Republici Hrvatskoj trenutačno je izdano 7 proizvodnih dozvola i 28 dozvola za istraživanje geotermalnih vode u energetske svrhe s različitim stupnjem djelatnosti na području dozvola, te su u postupku javnog nadmetanja još 4 istražna prostora. U posljednje četiri godine znatni napori i financijska sredstva usmjereni su na širenje istraživanja geotermalne energije, a 75 milijuna eura namijenjeno je korištenju sustava grijanja“, kazao je ministar Habijan.
 
Naglasio je kako Republika Hrvatska snažno potiče razvoj obnovljivih izvora energije, a cilj je imati više od 2500 MW novih obnovljivih izvora energije do 2030. godine, što iziskuje  i ulaganja u prijenosnu infrastrukturu te značajna ulaganja za revitalizaciju, modernizaciju i digitalizaciju elektroenergetskog sustava.
 
„U Nacionalnom planu oporavka i otpornosti prvotno je za tu svrhu alocirano 400 milijuna EUR, a dodatno, u sklopu REPowerEU poglavlja još 250 milijuna EUR. Osim toga, u sklopu najnovije revizije NPOO osigurano je još 160 milijuna EUR za financiranje projekata vezanih uz vodik te za korištenje geotermalne energije, elektrifikaciju javnog gradskog prijevoza, proizvodnju biometana i sl. Tu je i novi Program Konkurentnost i kohezija koji je za energetiku alocirao 279 milijuna EUR za energetsku učinkovitost, mikrosolare, geotermalnu energiju u toplinarstvu, baterijske sustave te dekarbonizaciju prometa. Projekti vezani uz dekarbonizaciju gospodarstva, jačanje kapaciteta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, energetske učinkovitosti i čistog prometa financiraju se i sredstvima iz Modernizacijskog fonda koji RH ima na raspolaganju. Do sada je alocirano 260 milijuna EUR za projekte vezane uz OIE, energetsku učinkovitost i velike baterijske sustave“, naglasio je ministar.
 
Istaknuo je i sheme vezane uz poticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora koje će provoditi HROTE, a koje su u pripremi. To će biti sheme kojima će se proizvodnja financirati putem tzv. Premijskog modela baziranog na podmirenju razlike u cijeni prodane i garantirane cijene energije. Cilj je potaknuti investicije u energetski sektor čime se može osigurati čistije poslovanje poduzeća, uz smanjenje troškova energije u proizvodnom ciklusu.
 
„Vlada Republike Hrvatske je tijekom najvećeg cjenovnog pritiska osigurala sredstva kojima se pomaže građanima i gospodarstvu. Te mjere nastavljamo i dalje, ali upravo proizvodnju energije za vlastite potrebe vidimo kao dugoročni odgovor na rast cijena energenata. No, uz nacionalna i europska sredstva nužna su i značajna ulaganja privatnog sektora. Korištenjem svih raspoloživih sredstava za tranziciju na održivo i klimatski neutralno gospodarstvo Republika Hrvatska šalje snažan signal, investitorima i financijskim institucijama, u kojem smjeru idemo te se na taj način otvaraju i nove mogućnosti financiranja projekata“, zaključio je ministar.
 
 

Stranica