Ministar Habijan sudjelovao u proljetnoj akciji čišćenja Medvednice

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Ciscenje Medvednice 1.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je sa suradnicima sudjelovao u tradicionalnoj velikoj proljetnoj akciji čišćenja otpada u Parku prirode Medvednica. Akcija je održana povodom Svjetskog dana šuma (21.3.) i Svjetskog dana voda (22.3.) u organizaciji Javne ustanove Park prirode Medvednica. Ove godine akcija čišćenja je provedena na lokacijama u istočnom dijelu Parka prirode Medvednica duž potoka Kašina i Vukov dol, te županijske ceste prema Pili od Horvatovih stuba do Rakovih nogu. Uz odličan odaziv građana svjesnih potrebe brige za okoliš, u akciji čišćenja sudjelovali su i predstavnici Hrvatskih šuma d.o.o., Hrvatskog šumarskog društva ogranak Zagreb, Općine Stubičke Toplice te predstavnici tijela nadležnih za održavanje Parka prirode.
 
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo je u sklopu Informacijskog sustava gospodarenja otpadom aplikaciju Evidencija lokacija odbačenog otpada (ELOO). Aplikacija je dostupna široj javnosti, a osnovni ciljevi su građanima omogućiti prijavu odbačenog otpada te JLS-im i njihovim komunalnim redarima omogućiti vođenje evidencije o lokacijama odbačenog otpada. Od 2019. godine dosad je u sustav ELOO prijavljeno preko 14.000 lokacija odbačenog otpada. Na gotovo 11.600 (83 posto) lokacija komunalni redar je izašao na teren i potvrdio da je lokacija zaista onečišćena otpadom. Otpad je uklonjen s gotovo 3.000 lokacija. Na području Medvednice prijavljene su 82 lokacije odbačenog otpada, glavni razlog je velika prisutnost ljudi i blizina velikog grada.
 
U Republici Hrvatskoj evidentirano je ukupno 454 reciklažnih dvorišta, od čega 265 stacionarnih reciklažnih dvorišta i 189 mobilnih reciklažnih dvorišta. U razdoblju od 2016. do 2023. godine izgrađena su 373 reciklažna dvorišta financirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te putem EU fondova.
 
„Odgovorno postupanje s otpadom koji stvara, dužnost je svakog građana, a jedinice lokalne samouprave su im obvezne za to osigurati uvjete. Ovakvim akcijama podižemo svijest o važnosti brige za okoliš i očuvanju bioraznolikosti. Iskoristimo lijepo vrijeme koje nam dolazi boravkom u parkovima prirode. Ali ne ostavljajmo otpad iza sebe. Pobrinimo se sada da i budućim generacijama omogućimo da uživaju u svim prirodnim ljepotama lijepe naše“, poručio je ministar Habijan.

Stranica