Ministar Horvat potpisao memorandum o suradnji s predstavnicima Patrie i Kongsberga

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Memorandum RH Patria Kongsberg naslovna.JPG
U prostorima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta danas je potpisan Memorandum o suglasnosti za procjenu i uspostavu strateške suradnje za održavanje, popravak i modernizaciju između Republike Hrvatske i kompanija Kongsberg Defence & Aerospace i Kongsberg Aviation Maintenance Services iz Norveške, te Patria ISP iz Finske. Ovim Memorandumom utvrđuje se moguća uspostava strateške suradnje koja je usmjerena na potrebe Republike Hrvatske za vojne i civilne zrakoplovne platforme te eventualnu buduću suradnju u stvaranju regionalnog centra za nove tehnologije.

Memorandum su potpisali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Međunarodnih partnerstva za potporu kompanije Patria Jukka Holkeri, direktor za industrijsku suradnju Kongsberg Defence & Aerospace Ove Sindre Lied i programski direktor za F-35 i fiksna krila Arno de Vries.

Zrakoplovno-tehnički centar mogao bi postati novi logistički regionalni hub

"Izuzetno mi je drago da smo od našeg zadnjeg posjeta Patriji u Finskoj i Kongsbergu u Norveškoj napravili sve ono što smo i dogovorili kako bismo stvorili pretpostavke za pokretanje nove strateške suradnje u obrambenoj industriji Republike Hrvatske“, izjavio je tom prilikom ministar Horvat, osvrnuvši se na strateško partnerstvo koje će eventualno biti ostvareno sa Zrakoplovno-tehnološkim centrom (ZTC) u Velikoj Gorici.

 „Vjerujem kako ćemo, nakon rješavanja potrebne dokumentacije, početkom iduće godine krenuti s transformacijom ZTC-a u novi logistički hub, koji će djelovati kao regionalni centar kakav u našem okruženju ne postoji. To znači da će se ZTC s novim tehnološkim rješenjima i novim servisima moći pojaviti i na tržištu, a ne djelovati samo i isključivo za potrebe obrambene industrije u Hrvatskoj“, rekao je ministar. Dodatno je naglasio kako je u planu i pokretanje suradnje s Fakultetom strojarstva i brodogradnje, u smislu educiranja studenata i stvaranja novih stručnih kadrova koji će moći tamo i raditi.

Potpisivanju su također prisustvovali i predstavnici drugih tijela, koja su svojim djelokrugom rada povezana s ovom suradnjom, a među državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, ravnatelj CERP-a Milan Plećaš, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak, predsjednik Uprave ZTC-a Ivica Grebenar te član Uprave ZTC-a Zdravko Klanac.

Ovaj Memorandum o suglasnosti predstavlja prvi korak za eventualnu buduću suradnju između dviju strana, a u bliskoj budućnosti predviđeno je potpisivanje i strateškog sporazuma o gospodarskoj suradnji.

Stranica