Ministarstvo dodijelilo 24,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava poduzetnicima

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Potpisivanje ugovora 10.9.2018. naslovna.jpg

U Velikoj dvorani Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta danas su dodijeljeni ugovori o bespovratnim EU sredstvima hrvatskim poduzetnicima koji su odobreni unutar natječaja „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI)“, „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova“ i “Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu“. Ukupna vrijednost 12 potpisanih ugovora iznosi 44,7 milijuna kuna, dok je iznos bespovratne potpore 24,3 milijuna kuna. Ugovore je svečano dodijelio Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Sredstva dodijeljena kroz navedena tri poziva su namijenjena jačanju međunarodne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz predstavljanje proizvoda i usluga na međunarodnom tržištu, komercijalizaciji inovacija u poduzetništvu te poticanju razvoja novih proizvoda (dobara i usluga), tehnologija i poslovnih procesa kroz povećanje privatnih ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije.

Temeljem poziva „Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu“ Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta do sada je sufinanciralo 20 inovativnih poduzeća ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Cilj je bio podržati projekte usmjerene k novim proizvodima i uslugama s višom i visokom dodatnom vrijednošću koje imaju pozitivan učinak na poslovne rezultate i rast poduzeća te s tržišnim potencijalom na međunarodnoj razini. Potpisnici ugovora o bespovratnim EU sredstvima su Inspecto d.o.o. iz Đakova  (odobrenih 2.795.477,93 kuna) za projekt „InspectoKOM- Komercijalizacija inovacije tvrtke Inspecto“ te Sunturist d.o.o. iz Novalje (odobrenih 1.493.578,25 kuna) za projekt „Prilagodba i optimizacija inovativne web aplikacije u svrhu njene daljnje komercijalizacije na tržištu“.

Cilj poziva „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI)“ bio je podržati razvoj novih proizvoda (dobara i usluga), tehnologija i polsovnih procesa kroz povećanje privatnih ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije te jačanje kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije, kroz poboljšanje njihove suradnje s institucijama za istraživanje i razvoj. Potpisnici Ugovora o bespovratnim sredstvima EU temeljem predmetnog poziva su: Diversitas IT sustavi d.o.o. iz Zagreba (odobrenih 1.506.005,63 kn) za projekt „Upravljenje energetskom infrastrukturom kroz kolaboraciju u proširenoj stvarnosti – ARIEN“; Mareton d.o.o. iz Zagreba (odobrenih 7.910.071,94 kuna) za projekt „Razvoj nove generacije industrijskih mofularnih, redundantnih, višeizlaznih sustava nepekidnog napajanja istosmjernim i izmjeničnim naponima“; Telegra Solutions d.o.o. iz Svete Nedjelje (odobrenih 5.591.073,13 kn) za projekt „Razvoj inteligentnih sustava za video detekciju stanja u prometu, predikciju zastoja te potporu za sprječavanje i rješavanje incidentnih stanja“; Alfa Marine d.o.o. iz Rijeke (odobrenih 778.651,91 kuna) za projekt „Razvoj integriranog sustava za dinamično pozicioniranje“, Omega software d.o.o. iz Zagreba (odobrenih 2.122.588,46 kuna) za projekt „Razvoj otvorene pametne mreže energetski učinkovite javne LED rasvjete“ te Proton EL d.o.o. iz Zagreba (odobrenih 676.537,66 kuna) za projekt „Robot Station for Cabinet Milling – PROEL RoCa“.

Pozivom „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova“ hrvatski poduzetnici potaknuti su na sudjelovanje i nastupe na više od 300 međunarodnih sajmova uz značajno povećanje prihoda od izvoza i prihoda prodaje. Potpisici Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava po predmetnom Pozivu su: Sedam IT d.o.o. iz Zagreba (odobrenih 823.000,00 kuna) za projekt „Internacionalizacija poslovanja Sedam IT“; Mygros, proizvodnja, prerada i trgovina iz Varaždinskih toplica (odobrenih 174.522,00 kuna) za projekt „Nastup na međunarodnim sajmovima prehrane Anuga Koln, Njemačka i PLMA Amsterdam, Nizozemska“; BőHM d.o.o. iz Zagreba (odobrenih 213.284,15 kuna) za projekt „Jačanje tržišne pozicije internacionalizacijom poslovanja društva BőHM“ te Obrt za ugostiteljstvo, građevinarstvo i proizvodnju Hotel Villa Dvor iz Omiša (odobrenih 212.000,00 kuna) za projekt „Nova razvojna stepenica Hotela Villa Dvor“.

„Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta do danas je objavilo ukupno 27 poziva na dostavu projektnih prijedloga vrijednosti 5,4 milijarde kuna, od čega je kroz 19 poziva, iznos od 4,5 milijarde kuna direktno stavljen na raspolaganje poduzetnicima, dok su ostali pozivi usmjereni unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture. Ministarstvo je do sada odobrilo financiranje za 2071 projekt kojima je dodijeljeno 3,4 milijarde bespovratnih sredstava čime se planira otvoriti više od 8700 radnih mjesta“, istaknuo je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

U 2018. godini Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je 8 natječaja, a do kraja godine planira još 4 natječaja direktno namijenjenih poduzetnicima, ukupne vrijednosti 1,5 milijarde kuna. Planiranim natječajima namjerava se potaknuti inovativne poduzetnike kroz ulaganja u infrastrukturu i opremanje kapaciteta, transfer tehnologije, te istraživanje i razvoj za unaprjeđenje postojećih i stvaranje novih proizvoda i usluga u sklopu sektora povezanih s prioritetima S3 Strategije.



Stranica