Obilježen Dan Hrvatskih voda i 142. obljetnica organiziranog upravljanja vodama

Dodjelom godišnjih nagrada, svečanim programom i konferencijom o klimatskim promjenama na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz vodnog gospodarstva, danas je obilježena 142. obljetnica organiziranog upravljanje vodama i Dan Hrvatskih voda.

Čestitavši taj dan svima zaposlenim u ovom sektoru predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je „procjenjuje se da će do 2050. globalna potražnja za vodom porasti za 50 posto u odnosu na danas, a u industriji čak za 400 posto. Činjenica je to važna za Hrvatsku, zemlju koja na europskoj razini spada u sam vrh kad je riječ o zalihama pitke vode i to je naš strateški resurs kojim treba pametno gospodariti i učiniti sve da ga što kvalitetnije zaštitimo“ poručio je.

Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako sve učestalije pojave ekstremnih hidroloških prilika upućuju da se vodno gospodarstvo mora prilagođavati novim uvjetima, prateći najmodernije tehnologije i metodologije radi unapređenja upravljanja vodnogospodarskim sustavima.

U tom smislu, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić naglasio je kako resorno ministarstvo intenzivno sudjeluje u pripremi i realiziraciji projekata, a kako bi se iskoristila sredstva planirana u financijskoj perspektivi. „Za razvoj sustava upravljanja katastrofama i smanjenja rizika od poplava u najvećim riječnim slivovima u Republici Hrvatskoj na raspolaganju nam je 215 milijuna eura iz EU fondova. Intenzivno se priprema projekt modernizacije savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške ukupne vrijednosti 49,5 milijuna eura za koji se uskoro očekuje odobrenje. U pripremi se nalazi projekt zaštite od poplave Ogulina vrijedan 14,5 milijuna eura, te u slivu rijeke Kupe ukupne vrijednosti 120 milijuna eura. Obzirom da je sliv rijeke Kupe jedno od najkritičnijih područja i u cilju trajne zaštite pristupilo se izradi zakona o projektu zaštite od poplave koji je trenutno u javnoj raspravi, rekao je Ćorić.

Dodao je kako je do 2020. u okviru operativnog programa za unaprjeđenje javne vodopskrbe, odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda dostupno oko milijardu eura bespovratnih sredstava, do sada je odobreno 35 vodnokomunalnih projekata ukupne vrijednosti 1,7 milijardi eura od čega je europsko financiranje 985 milijuna eura.

Svečanosti je, među ostalima, bio nazočan i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Organizirano upravljanje vodama u Republici Hrvatskoj ima tradiciju dugu 142 godine. Značaj vodnoga gospodarstva prepoznat je davne 1876. godine kada je biskup Josip Juraj Strossmayer u Osijeku osnovao „Društvo za regulaciju rijeke Vuke“. Od tada vodno gospodarstvo štiti stanovništvo od poplava, osigurava dovoljne količine vode za potrebe ljudi i gospodarstva, omogućava održivi razvoj poljoprivrede, štiti okoliš i vode te doprinosi uravnoteženom razvoju cijele Hrvatske, prilagođavajući se potrebama društva i uvođenjem najviših standarda kvalitete rada i očuvanja voda.



Priopćenja za javnost | Vode