Na Danu poduzetnika nagrađene najbolje ideje učenika srednjih škola na natječaju „Poduzetnici budućnosti“

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/HUP_DanPoduzetnika_naslovna.JPG
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je na HUP-ovom Danu poduzetnika u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin, gdje se i ove godine okupilo više od 600 poduzetnika i poslodavaca, predstavnika gospodarske zajednice te ostalih uzvanika iz političkog i javnog života. Središnja tema ovogodišnjeg Dana poduzetnika naziva „Hrvatska-država inovacije ili improvizacije?“ bile su inovacije i kreativnost u poslovanju koje otvaraju mogućnost za podizanje produktivnosti i rasta kompanija.

Ovom svečanom događaju prisustvovali su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ministar financija Zdravko Marić, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, te kao domaćini predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja te glavni direktor Davor Majetić.

Predsjednica Republike Hrvatske istaknula je tom prilikom kako znanstveno-istraživački potencijal Hrvatske ulijeva nadu u bolju budućnost. „Mogućnost praktične primjene naših inovacija, a posebno u gospodarstvu, od velikog je značaja za Hrvatsku. Posebno se to ističe u ovom razdoblju digitalne transformacije – industrije 4.0. Svaki budući uspjeh bit će određen tehnološkim razvojem i kapacitetima za stvaranjem boljih i kvalitetnijih radnih mjesta. Svaki takav uspjeh doprinosi stvaranju radnih mjesta i povećanju standarda svih građana naše zemlje“, zaključila je Predsjednica.


Puno zdraviji temelji i osnove za daljnji rast gospodarstva

Govoreći o stopama gospodarskog rasta i posljednjim pozitivnim ocjenama svjetskih agencija Fitch, S&P i Moody's, ministar financija Marić predstavio je sve aktualne pokazatelje i rezultate pojedinih politika koje provodi Vlada. „Porezni sustav želimo učiniti stabilnim, predvidim i u isto vrijeme dosljednim. Hrvatska pamti i puno veće stope rasta od ove zadnje od 3,9 posto. Već dvije godine za redom imamo i  proračunski višak. Iako su stope rasta danas niže nego u recentnoj prošlosti, one su na puno zdravijim temeljima i daju zdravu osnovu za daljnji rast kojem stremimo“, naglasio je Marić te dodao kako je s jačanjem fiskalnih kapaciteta lokalne samouprave otvoren prostor za veću apsorpciju sredstava iz fondova te za njihovo daljnje porezno rasterećenje. „Pojedini gradovi i općine su se odlučili ili smanjiti prirez ili smanjivati razne doprinose i otvarati prostor investicijama. Cilj nam je održati fiskalnu stabilnost i konzistentnost i naš najveći poraz bio bi da porez koji smo ukinuli moramo opet vraćati. Poduzetnicima je važna i predvidljivost, tako bi smjer poreznog i administrativnog rasterećenja trebao biti kontinuiran“, rekao je ministar.

Obraćajući se svim okupljenima, predsjednica HUP-a Deranja istaknula je kako su se pomaci koje je Vlada napravila, u smjeru poreznog rasterećenja građana i poslodavaca, itekako isplatili i donijeli pozitivne promjene. „Kreacija i inovacija danas su najveće vrijednosti i upravo u njih treba ulagati. One su najkraći recept uspjeha u današnjem nemilosrdnom tržišnom natjecanju. Stotine učenika srednjih škola koje su se sa svojim poduzetničkim idejama i projektima uključile u HUP-ov natječaj 'Poduzetnici budućnosti' potvrdile su da talente za budućnost imamo. Svi mi koji smo danas ovdje imamo odgovornost prema njima“, zaključila je Deranja.

Primjer pozitivnog dijaloga između države, akademske zajednice i poduzetnike

Na Danu poduzetnika dodijeljene su nagrade najboljim poduzetničkim idejama timova srednjih škola Republike hrvatske. Natječajem „Poduzetnici budućnosti“ Hrvatska udruga poslodavaca nagradila je 25 poduzetničkih ideja ukupnim nagradnim fondom od 250.000 kuna. Ovaj projekt  podržavaju i tri institucionalna partner – predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ukupno je prijavljeno 146 projekata, a najboljih pet timova srednjih škola nagrađeno je s 25.000 kuna. Radi se o učenicima iz srednjih škola Gimnazija Velika Gorica za projekt „Spasimo hrvatske šume“, Industrijska strojarska škola Zagreb s projektom „Vacuumforming uređaj za izradu kalupa za odljevak“, V. gimnazija Zagreb za projekt „Mundus Education System“, Obrtnička škola Požega koja se predstavila projektom „Vinys“, te Industrijsko-obrtnička škola Slatina za projekt „Dijagnostički pisoar za otkrivanje raka prostate“.

Nagrade i plakete učenicima, mentorima i ravnateljima škola prigodno su podijelili ministar Horvat i ministrica Divjak, uz zahvalu svima koji su ostali podržati buduće inovatore i poduzetnike. „Na današnji skup gledam kao na primjer pozitivnog dijaloga između svih dionika našeg društva, od državne vlasti, preko udruge i akademske zajednice, pa sve do samih poduzetnika. Ovim putem iskreno čestitam svim dobitnicima i nadam se da će biti prepoznati i marketinški te da će na dobar način iskoristiti novac koji su danas osvojili“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat.
Ponosni smo što možemo podržati ovaj hvalevrijedan projekt i smatram važnim činjenicu što je i predsjednica države danas ovdje, čime je dala podršku samom projektu i učenicima, ali isto tako i što ste svi u publici strpljivo s nama do kraja dočekali dodjelu nagrada. Čestitam svim pobjednicima“, nadovezala se i ministrica Divjak.

U idućih 3 do 5 godina umjetna inteligencija će imati veliki utjecaj na poslovanje

U sklopu Dana poduzetnika održana je i zanimljiva panel rasprava na kojoj su sudjelovali predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan, predsjednik Uprave Radnik Križevci Mirko Habijanec, predsjednik Uprave Rimac automobili Mate Rimac i predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar.
Također, predstavljeno je i istraživanje tvrtke Boston Consulting Group o najinovativnijim kompanijama i trendovima u svijetu, a čije rezultate je predstavila Lucija Vidiš Roić. „Svih top 10 najinovativnijih kompanija znatno ulaže u umjetnu inteligenciju u određenom segmentu svog poslovanja. Međutim, umjetna inteligencija nije rezervirana samo za velike - i manja poduzeća mogu koristiti umjetnu inteligenciju kroz partnerstva ili outsourcing. Zadnje istraživanje je pokazalo kako čak 30 posto ispitanika očekuje da će umjetna inteligencija imati najviše utjecaja na njihovo poslovanje u idućih 3 do 5 godina“, naglasila je tom prilikom Vidiš Roić.
 

Stranica