Na Danu velikih planova ministar Horvat najavio izmjene Zakona o poticanju ulaganja i daljnji rast gospodarstva

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Dan velikih planova naslovna.jpg
Na 11. konferenciji „Dan velikih planova“, koju tradicionalno svake godine organizira tjednik Lider, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je potpore za visoke tehnologije i nastavak poreznog rasterećenja, te istaknuo kako će do kraja godine biti izmijenjen Zakon o poticanju ulaganja.

U dijalogu sa samim poduzetnicima uvidjeli smo potrebu da im se omoguće potpore za investicije u visoke tehnologije neovisno o broju otvorenih radnih mjesta. Današnji zakonodavni okvir nalaže vam da, ukoliko kao investitor želite državnu potporu, morate uvesti ili otvoriti propisani broj radnih mjesta, sukladno visini investicije“, objasnio je ministar Horvat te najavio kako će za koji dan izmjene zakona krenuti u javnu raspravu.

Naša filozofija ide ka tome da, ako robotizirate, automatizirate ili uvodite softverska rješenja gdje neće više neposredno raditi čovjek nego automat ili robot, nema potrebe uvjetovati takvu investiciju novim zapošljavanjem“, zaključio je ministar.

U Hrvatskoj nikad konkurentniji izvori financiranja i jeftiniji kapital

Također, ministar je iskoristio tu priliku kako bi naglasio da u Hrvatskoj nikada nije bilo konkurentnijih izvora financiranja te da kapital nikada nije bio jeftiniji. „To nudi optimizam, jer u zadnjih 15 godina nismo imali veću perspektivu i pitanje je hoćemo li je imati u sljedećih 15 godina“, rekao je. Kazao je i kako je na sceni "velika metla koja mete zaostavštine i loše poslovne odluke uprava privatnih i državnih kompanija“, no da to ima svoju cijenu, jer nije lako imati suficit državnog proračuna s izdacima od otprilike pet milijardi kuna za vraćanje dugova iz prošlosti.

Ministar je podsjetio više od 400 prisutnih poduzetnika i predstavnika različitih institucija na rast gospodarstva u prvom kvartalu od 3,9 posto, rekavši da on nije slučajan, te ustvrdio da će rast u trećem kvartalu biti veći.

Dodao je i kako je tržište radne snage bilo rak rana i bit će još više ako se ne otvore radna mjesta zbog kojih mladi ljudi odlaze u druge zemlje. „Najkvalitetnija radna snaga odlazi na daleko veće plaće i trebamo sve učiniti da se to spriječi“, naglasio je ministar.

Odgovarajući na pitanja novinara vezana uz moguću recesiju, istaknuo je da ni hrvatski građani ni poduzetnici ni lokalna i centralna država nikada u potpunosti neće biti spremni za recesijski proces. "Možemo biti spremni ublažiti njegove efekte i to je upravo intencija Vlade - posložiti zakonodavni okvir da poduzetniku bude što je lakše moguće, da mu proces bude što jeftiniji", poručio je.
 
Izvor: Hina / Vlada

Stranica