Likovni natječaj "Superheroja izradi, neka ti ekološka svijest proradi!"

Slika /slike/Vijesti/Ozonko vizual za objavu - horizontalni.png

Ozonko i Ozončica, „zeleni” superheroji Ministarstva zaštite okoliša i energetike koji su u potpunosti oduševili korisnike Vibera, najpopularnije regionalne platforme za razmjenu poruka, nastavljaju podučavati o važnosti ozonskog sloja na pametan, zabavan i edukativan način. Od početka kampanje, Ozonko stickere je preuzelo 35.000 korisnika koji su ih upotrijebili preko 115.000 puta.

Kako bi djeca i mladi još bolje upoznali superheroje Ozonka i Ozončicu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike raspisalo je nagradni likovni natječaj edukativnog karaktera.

Likovni natječaj „Superheroja izradi, neka ti ekološka svijest proradi!“ namijenjen je učenicima viših razreda osnovnoškolskih ustanova (V. – VIII. razred). Ovim natječajem potiče se učenike na razmišljanje o ovoj izuzetno važnoj temi s obzirom da ozonski sloj zbog svojih fizikalno-kemijskih procesa znatno smanjuje količinu štetnog ultraljubičastog zračenja koja prodire do površine Zemlje te na taj način štiti živa bića na Zemlji.
Učenici trebaju izraditi skulpturu inspiriranu Ozonko i Ozončica Viber stickerima. Skulptura treba biti izrađena od predmeta ili materijala namijenjenih otpadu, a koje su prethodno koristili u nastavi ili svakodnevnom životu (npr. papir, karton, plastika, PET ambalaža, čepovi, tekstil, stiropor itd.).

Na taj način Ministarstvo želi potaknuti mlade da predmete koji bi inače završili u košu za smeće maštovito upotrijebe te tako smanje količinu otpada koji nastaje, doprinesu očuvanju prirode i okoliša, a ujedno da se i kreativno izraze.
Natječaj je otvoren do 1. prosinca 2019. godine, nakon čega će stručno povjerenstvo između pristiglih radova izabrati najbolje, a koje će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nagraditi.

Kampanja „Ozonko i Ozončica“ pokrenuta je povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja, a pokrenulo ju je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u partnerstvu s Rakuten Viberom, jednom od vodećih svjetskih platformi za razmjenu poruka.

Prvi „zeleni“ sticker paket u Hrvatskoj može se besplatno preuzeti na iOS i Android uređaje ili na računalo. Za preuzimanje stickera, unutar Viber aplikacije potrebno je odabrati opciju "Više'', nakon toga kliknuti na "Trgovina naljepnicama" i unutra potražiti stickere ''Ozonko i Ozončica''. A može ih se preuzeti i ovdje.

Svi koji preuzmu stickere automatski će postati i članovi/ice Communityja gdje će moći sudjelovati u zabavnim i edukativnim interaktivnim aktivnostima, a pristupiti mu mogu ovdje. Uz to na communityju će pratitelji moći razgovarati s Ozonkom i Ozončicom, ali i s njihovim gostima.

Kliknite ovdje i preuzmite nove naljepnice Ozonka i Ozončice, podijelite ih s prijateljima i obitelji i pridružite se najzelenijoj ekipi u Hrvatskoj!



Stranica