Održan Poslovni susret: Industrija 4.0 – industrija i projekti

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Industry 4.0 naslovna.jpg

U organizaciji Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu – ADVANTAGE AUSTRIA danas je u Zagrebu (KRAŠ Auditorium) održan Poslovni susret Industrija 4.0 – tehnologije i projekti. Poslovni susret organiziran je u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Eurospke unije, Hrvatskom gospodarskom komorom, CroTechHun-om, kao i vodećim fakultetima i institucijama na području digitalizacije i industrije u Republici Hrvatskoj.

 

Na samom početku Poslovnog susreta okupljenima su se kratkim uvodnim govorom obratili državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, podueztništva i obrta Mario Antonić te Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj dr. Josef Markus Wuketich. Svi su se složili kako je predmetno događanje izuzetno važno, ne samo kao transfer znanja i iskustava, već i za uspostavu poslovnih kontakata i suradnje na projektima digitalizacije hrvatskog gospodarstva.

 

Mi u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta aspolutno smo svjesni činjenice da ne postoji drugi način osim digitalnog. Sve se oko nas odvija digitalno.Kakav je status Hrvatske u tom digitalnom svijetu? Koje su naše mogućnosti? Moramo shvatiti da danas više ne postoje mali i veliki igrači na tržištu. Danas postoje samo brzi ili oni spori. Bitno je tko će brzo reagirati i odgovoriti zahtjevima tržišta. Stoga je upravo digitalna transformacija velika prilika za našu zemlju da sustignemo i napredujemo korak uz korak s najrazvijenijim članicama EU”, istaknuo je državni tajnik Antonić u svom izlaganju.

 

Državni tajnik održao je i prezentaciju na temu: “Značaj digitalne transformacije - Industrija 4.0, uloga Inovacijskih vijeća za industriju”. Upoznao je okupljene sa strukturom i načinom funkcioniranja Inovacijskog sustava Republike Hrvatske koji je podjeljen na pet tematskih cjelina tzv. TIV-ova. Istaknuo je kako je radom Tematskih inovacijskih vijeća prikupljeno oko 300 projektnih ideja, a projektne ideje moguće je razviti u projekte vrijednosti više od 5 milijardi HRK.

 

Poslovni sektor zna što treba učiniti. Naša je uloga da mu omogućimo da razvija svoje ideje za koje smatra da su profitabilne i održive na tržištu. Uz pomoć financijskih sredstava koje omogućuju kohezijski fondovi taj potencijal raste sve više. 30. listopada 2019. godine u Zagrebu organiziramo konferenciju “Invest Smart”. Cilj konferencije je b2b networking. S jedne strane, projektni prijedlozi imat će priliku za prezentaciju. S druge strane, potencijalni ulagači imat će priliku vidjeti kakvi se sve projektni prijedlozi nude i kakve su mogućnosti partnerstva”, kazao je državni tajnik.

 

Državni tajnik Mario Antonić osobito je naglasio aktualne aktivnosti vezane uz Nacionalni plan za digitalnu transformaciju gospodarstva RH čiji su nositelji Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Nacionalno vijeće za digitalnu ekonomiju. Nacrt obuhvata prijedloga Nacionalnog plana za digitalnu transformaciju gospodarstva predstavlja srednjoročnu viziju razvoja, usklađenu s relevantnim dugoročnim aktima strateškog planiranja te opisuje srednjoročne razvojne potrebe I razvojne potencijale, kao I prioritete javne politike u srednjoročnom razdoblju. Predmetni Nacionalni plan donosi I Terminski plan provedbe projekata od strateškog značaja s naznačenim ključnim koracima i rokovima u provedbi, kao i indikativni financijski plan s prikazom financijskih pretpostavki za provedbu posebnih ciljeva i projekata od strateškog značaja. Nacionalni plan usklađen je s Nacionalnom razvojnom strategijom, sektorskim i višesektorskim strategijama te dokumentima prostornog uređenja.

 

Vjerujemo kako će predmetni Nacionalni plan za digitalnu transformaciju gospodarstva biti završen do konca ove godine te potvrđen od strane Vlade Republike Hrvatske. Također, u II. kvartalu 2020. godine očekujemo završetak izgradnje zgrade Centra za inovacije, napredne tehnologije i razvoj vještina koji će predstavljati svojevrsni “one-stop-shop” i poduzetnicima nuditi potporu i informacije o inovacijama, digitalizaciji, umrežavanju, istraživanju i razvoju, novim tehnologijama, izvorima financiranja …” napomenuo je Antonić.



Stranica