Nacionalno inovacijsko vijeće održalo sedmu sjednicu

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/NIV.jpg

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta 17. prosinca 2019., održana je sedma sjednica Nacionalnog inovacijskog vijeća (NIV). NIV je osnovala Vlada Republike Hrvatske radi sveukupne koordinacije provedbe Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020 godine (S3), neovisnog i ovlaštenog donošenja odluka u pogledu potrebnih promjena i revizija S3, dijeljenja informacija i zajedničke evaluacije svih provedbenih instrumenata S3.

Na sedmoj sjednici NIV-a predstavljen je prijedlog koncepta za pripremu godišnjeg izvješća o provedbi S3 za razdoblje od 2016. do kraja 2019. godine, status pripreme S3 za buduće programsko razdoblje s planiranim gantogramom te nacrt prijedloga Nacionalnog plana za digitalnu transformaciju gospodarstva čiji je nositelj izrade Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, kao trenutno predsjedavajući supredsjedatelj NIV-om informirao je prisutne kako je 12. prosinca 2019. objavljen  Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja-faza II“ tzv. IRI 2 natječaj. Ovim će se Pozivom sufinancirati razvoj novih proizvoda (dobara i usluga), tehnologija i poslovnih procesa kroz povećanje privatnih ulaganja u istraživanje i razvoj i inovacije, kroz poticanje njihove suradnje s partnerima uključujući suradnju s organizacijama za istraživanje i širenje znanja. U okviru ovog Poziva poduzećima je na raspolaganju ukupno 770.000.000,00 HRK.

Ministar je naglasio da s obzirom na interes očekuje da će vrijednost prijavljenih projektnih prijedloga biti veća od sredstava planiranih u okviru predmetnog Poziva te da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u narednom razdoblju planira nove pozive namijenjene poduzetnicima za aktivnosti u području istraživanja, razvoja i inovacija.



Stranica