Najava druge sjednice Inovacijskog vijeća za industriju Republike Hrvatske

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/istrazivanje i razvoj.jpg

 

Druga sjednica Inovacijskog vijeća za industriju održat će se 3. prosinca 2018. u 14 sati u prostorijama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb.

Temeljem odluka čije je donošenje planirano na drugoj sjednici Vijeća, očekuje se imenovanje članova pet tematskih inovacijskih vijeća. Tematska inovacijska vijeća uspostavljena su za svako tematsko prioritetno područje Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje 2016. do 2020. godine:

  1. Tematsko inovacijsko vijeće za zdravlje i kvalitetu života
  2. Tematsko inovacijsko vijeće za promet i mobilnost
  3. Tematsko inovacijsko vijeće za energiju i održivi okoliš
  4. Tematsko inovacijsko vijeće za sigurnost
  5. Tematsko inovacijsko vijeće za hranu i bioekonomiju.

Tematska inovacijska vijeća važan su element inovacijskog sustava Republike Hrvatske, a sastojat će se od predstavnika poslovnog sektora, znanstveno-istraživačke zajednice i tijela javne vlasti te se očekuje da će njihovo sinergijsko djelovanje proizvesti pozitivne učinke na hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini.

Glavni cilj tematskih inovacijskih vijeća je osigurati strateško upravljanje i smjernice za relevantna tematska prioritetna područja Strategije pametne specijalizacije RH za razdoblje od 2016. do 2020 godine. Tematska inovacijska vijeća će, u suradnji s nadležnim tijelima, sudjelovati u kreiranju strategija istraživanja, razvoja i inovacija (IRI) za poslovni sektor, usklađenih s potrebama gospodarstva. Također će raditi na pripremi zalihe projekata poslovnog sektora s odgovarajućim inovacijskim potencijalom za financiranje u skladu s prethodno spomenutim strategijama te davati smjernice za financiranje projekata poslovnog sektora u području IRI-a. Tematska inovacijska vijeća će doprinijeti boljem umrežavanju i razmjeni znanja i iskustva između poslovnog sektora i znanstveno-istraživačke zajednice te stvaranju poticajnijeg okruženja za inovacije. Uspostava tematskih inovacijskih vijeća jedan je od ključnih koraka u izgradnji učinkovitog nacionalnog inovacijskog sustava.



Stranica