Najmlađi učili zašto je važan ozonski sloj i kako ga očuvati

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/57df922897a79.jpg

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode obilježilo je u nedjelju u Zagrebu Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja bogatim edukativno-zabavnim programom. Program je bio namijenjen djeci koja su kroz predstavu doznala koja je uloga ozonskog sloja i zašto ga je važno očuvati, sudjelovala su u edukativnim igrama, a za najmlađe su posebno atraktivne bile maskote Ozonka i Ozončice s kojima su se mogli i fotografirati.

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se svake godine 16. rujna s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj. Montrealski protokol je najuspješniji međunarodni sporazum u zaštiti okoliša koji danas broji 197 zemalja članica. Njime je omogućeno spašavanje ozonskog sloja od negativnih posljedica ljudskog djelovanja te je prekretnica u globalnoj suradnji.

Ukidanjem proizvodnje i potrošnje štetnih tvari ne samo da je zaustavljeno daljnje oštećivanje ozonskog sloja, nego se on oporavlja. Prema izvješću UN-a predviđa se da će se ozonski sloj oporaviti do 2050. godine.

Prema procjenama UN-a, u 29 godina provođenja Montrealskog protokola smanjena je potrošnja 98% tvari koje oštećuju ozonski sloj. Provedba mjera Montrealskog protokola spriječila je milijune slučajeva raka kože i desetke milijuna slučajeva očne mrene.

Bez provedbe Montrealskog protokola oštećenje ozonskog sloja bilo bi deset puta veće, nego što je danas što bi izazvalo dalekosežne posljedice na zdravlje ljudi i na okoliš. Njegovom provedbom je ujedno postignuto smanjenje učinka globalnog zatopljenja i promjene klime.

Republika Hrvatska, zajedno sa ostalim članicama Montrealskog protokola, aktivno sudjeluje u osvješćivanju javnosti o značaju ozonskog sloja za život na zemlji i važnosti ukidanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj.

U Hrvatskoj su temeljem Nacionalnog programa za ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj provedeni brojni projekti financirani sredstvima Multilateralnog fonda za provedbu Montrealskog protokola. Zamijenjeni su rashladni uređaji koji su koristili tvari koje oštećuju ozonski sloj u mnogim ustanovama i institucijama (muzejima, kazalištima, bolnicama). Ozonu štetne tvari zamijenjene su prirodnim radnim tvarima koje pored toga što ne oštećuju ozonski sloj povoljno utječu na klimu.

 Stranica