Nastupni posjet veleposlanika Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Nj. E. Hu Zhaominga

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Ministar Horvat i vlp Kine naslovna.jpg

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sastao se s veleposlanikom Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Nj.E. Hu Zhaomingom. Republika Hrvatska veliku važnost pridaje jačanju suradnje s Narodnom Republikom Kinom na svim područjima od uzajamnog interesa, a posebno na području gospodarstva.

Tijekom susreta potvrđeni su prijateljski odnosi i izuzetno dobra suradnja između Republike Hrvatske i NR Kine. Upravo su konkretni projekti hrvatskih i kineskih tvrtki pravi pokazatelj jačanja bilateralne gospodarske suradnje te početak nove ere gospodarskih odnosa dviju država. Posebno je izdvojen projekt Pelješkog mosta koji je dobila kineska građevinska tvrtka China Road and Bridge Corporation, koji se smatra vrlo ohrabrujućim napretkom.

Tema razgovora bila je i suradnja Republike Hrvatske i Narodne republike Kine u okviru Inicijative Kina+16 s ciljem intenziviranja razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Ministar Horvat istaknuo je i turizam kao područje velikog potencijala za razvoj suradnje. Također, istaknuta je potreba RH i NR Kine za poboljšanjem strukture robne razmjene te jača međusobna suradnja kako bi se istražile mogućnosti za poboljšanjem investicijske suradnje i pronašli novi oblici trgovinsko-gospodarske suradnje.

Ministar Horvat i Nj. E. Hu Zhaoming složili su se kako je Narodna Republika Kina kontinuirano, na razne načine, podupirala razvoj gospodarske suradnje s Republikom Hrvatskom te su oboje izrazili želju za  nastavkom dobre suradnje i prijateljskih odnosa.



Stranica