Održana Zelena čistka i obilježen "Dan ozona"

Slika /slike/Vijesti/Ministar - čisti.jpg

U sklopu Zelene čistke očišćeno je 30 tona miješanog građevinskog (kamen, cigla, drvo, željezo, staklo) i miješanog komunalnog otpada koji je nepropisno odložen u Parku prirode Medvednica

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić pridružio se, povodom Svjetskog dana čišćenja („World CleanUp Day“), najvećoj globalnoj kampanji čišćenja divljih odlagališta otpada - Zelena čistka.

Brojni volonteri, ministar Ćorić i njegovi najbliži suradnici čistili su područje Parka prirode Medvednica gdje se po nekim procjenama nalazilo oko 30 tona miješanog građevinskog (kamen, cigla, drvo, željezo, staklo) i miješanog komunalnog otpada.

Cilj ove akcije bio je okupiti volontere te probuditi kod šire javnosti svijest o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje.

Ideja „World CleanUp Day“ krenula je 2008. godine iz Estonije kada je 4 % stanovništva, za svega nekoliko sati, očistilo cijelu zemlju od nepropisno odloženog otpada. Globalni pokret „Let’s do it!“ okuplja oko 14 milijuna volontera iz 150 zemalja.

"Ovakve akcije trebale bi postati pravilo u Lijepoj našoj.Nadam se da će ovaj primjer slijediti svi u Hrvatskoj", poručio je ministar Ćorić i najavio kako se intenzivno radi na web aplikaciji putem koje će se moći detektirati sva moguća divlja odlagališta u Hrvatskoj. Uz to je pozvao sve građane, ali i jedinica lokalne samouprave na aktivno sudjelovanje u rješenju problema divljih odlagališta.

Ministar Ćorić pridružio se danas i edukativno- zabavnom programu, koji već dugi niz godina organizira Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja.

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se globalno svake godine 16. rujna, u spomen na 1987. godinu kada je usvojen „Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski sloj“. Ovaj najuspješniji međunarodni sporazum broji 197. zemalja članica koje ulažu napore kako bi se ozonski sloj zaštitio od negativnih posljedica ljudskog djelovanja.

Tema ovogodišnjeg „Dana ozona“ je „Keep Cool and Carry On”. Ovim sloganom želi se motivirati građane da nastave brinuti o ozonskom sloju, no isto tako podsjetiti na izvanredan uspjeh Montrealskog protokola koji je trenutno jedini obvezujući međunarodni instrument za smanjenje stakleničkih plinova.

Protokolom je, između ostalog, predviđeno isključivanje iz uporabe uređaja s tvarima koje oštećuju ozonski sloj te njihovo zbrinjavanje i uništavanje. Tako je od 2010. godine potpuno zabranjena uporaba CFC-a, halona i ugljiktetraklorida- plinova koji se najviše koriste u rashladnim i klimatizacijskim uređajima, protupožarnim sustavima i aparatima te u laboratorijima.

Prema procjenama UN-a, od provođenja Protokola, potrošnja tvari koje oštećuju ozonski sloj smanjena je za 98 %. Njegovom provedbom je ujedno postignuto smanjenje učinka globalnog zatopljenja i promjene klime. Stručnjaci predviđaju da će do potpune uspostave prirodne ravnoteže i oporavka ozonskog sloja doći oko 2050. godine.



Priopćenja za javnost | Klima