Održan seminar namijenjen operaterima postrojenja koji su obveznici sustava trgovanja emisijama

Za Republiku Hrvatsku sustav trgovanja emisijama (ETS) jedan je od ključnih instrumenata za provedbu Pariškog sporazuma.

Seminar „Raspodjela emisijskih jedinica koja se dodjeljuju besplatno postrojenjima za razdoblje od 2021. do 2030. godine“ održan je u utorak 23. listopada 2018. godine u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske gospodarske komore.

Seminar je bio namijenjen operaterima postrojenja koji su obveznici sustava trgovanja emisijama (EU ETS), a koje su stručnjaci Ministarstva zaštite okoliša i energetike informirali o promjenama koje obveznike EU ETS sustava očekuju u 4. razdoblju trgovanja emisijama stakleničkih plinova, odnosno u razdoblju od 2021. do 2030. godine.

Obveznici ETS sustava upoznati su s nizom novih pravila kojima se regulira sam sustav, a njihovom primjenom doprinosi se smanjenju emisija stakleničkih plinova. Nova pravila ETS sustava regulirana su izmijenjenom EU ETS Direktiva koja je stupila na snagu u travnju 2018. godine, za razdoblje nakon 2020. godine.

Za Republiku Hrvatsku sustav trgovanja emisijama (ETS) jedan je od ključnih instrumenata za provedbu Pariškog sporazuma te je u tom smislu strukturna reforma ETS-a neophodna kako bi se ispunile obveze Europske unije, naglasili su Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK te Igor Čižmek, pomoćnik ministra za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i od svjetlosnog onečišćenja.

Republika Hrvatska u Europskoj uniji ukupnim emisijama stakleničkih plinova u sustavu trgovanja emisijama pridonosi vrlo malo, ali je provedba EU ETS sustava zahtjevna. Stoga su ovakvi seminari prilika za razmjenu informacija i intenzivniju suradnju svih sudionika uključenih u provedbu EU ETS-a u Hrvatskoj.

 



Informacija | Klima