Dodijeljene nagrade „Lider Invest“ za najbolje proizvodne investicije u 2018.

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Nagrada Lider_6.JPG

 

Treću godinu za redom, poslovni tjednik Lider organizirao je manifestaciju Lider Invest - izbor najboljih veliki, srednjih i malih proizvodnih investicija, na kojoj su svečano dodijeljene nagrade najboljim proizvodnim investicijama u Hrvatskoj. U Hotelu Westin tako su se okupili brojni gosti i uzvanici, a među njima predstavnici Vlade Republike Hrvatske, jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih i javnih institucija i agencija, te mnogobrojni poduzetnici, na kojima je i bio naglasak manifestacije. Kako je najavio u svom pozdravnom govoru glavni urednika Lidera i član stručnog odbora Lider investa Miodrag Šajatović, cilj je ovog događaja promovirati one poduzetnike koji imaju hrabrosti, znanja i vizije uložiti velika sredstva u proizvodne investicije. „Odlučili smo napraviti izbor najboljih investicija i to ne bilo kakvih, već isključivo proizvodnih investicija zato što su one najveći multiplikator razvoja BDP-a. Pokazalo se da tih investicija ima više nego što smo mislili, obišli smo Hrvatsku i otkrili još barem desetak poduzetnika koji su u zadnje tri godine uložili znatna sredstva u modernizaciju postojećih ili izgradnju potpuno novih pogona“, istaknuo je Šajatović.

Poticanje investicija najvažnija je tema kojom se bavi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Nominacije investicija trajale su do 15. srpnja 2018., a tijekom tog perioda održani su investicijski forumi u Bjelovaru, Rijeci, Šibeniku i Vinkovcima. Projektom se želi prepoznati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost te primjerom i stečenim iskustvima jačaju povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće investitore. „Svojim primjerom svi ovi poduzetnici pokazuju koliko su takva ulaganja potrebna i važna za hrvatsko gospodarstvo. Upravo je poticanje investicija najvažnija tema kojom se bavimo u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, te je naša namjera potaknuti one investicije i sektore koji donose brzi tehnološki napredak, čuvaju radna mjesta i omogućavaju novo zapošljavanje, kao što je to slučaj u sektoru IT tehnologije“, naglasila je izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman. Napomenula je kako su osobito važna ulaganja u područjima istraživanja i razvoja. „To je jedno od prioritetnih područja na kojem radimo. U pripremi je Pravilnik kojim će se omogućiti potpuna provedba nedavno usvojenog Zakona o potpori za istraživačko-razvojne projekte, kojim ćemo povećati privatna ulaganja u tom segmentu. Ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj su na razini od 0,85 posto BDP-a, a naš je cilj do 2020. godine dostići barem 1,4 posto BDP-a“, najavila je državna tajnica Mikuš Žigman.

Ove godine 10 laureata proizvodnih investicija

U sklopu manifestacije održana su i dva uvodna predavanja predstavnice Europske Komisije Estelle Göger i potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore Tomislava Radoša, te panel rasprava na temu unaprjeđenja investicijske klime. Na kraju, uslijedio je najsvečaniji dio dodjele nagrada koje su raspoređene u nekoliko kategorija. „Okupili smo se ovdje da odamo priznanje nagrađenima za njihov rad, te potaknuti sve ostale na daljnji rast i razvoj. Stručni odbor vrednovao je investicije prema stvaranju uvjeta za zapošljavanjem većeg broja ljudi, izvoznom potencijalu, prihodu po zaposlenom, udjelu domaćeg materijala, procjeni stupnja dodane vrijednosti i stupnju finalizacije proizvoda te utjecaju na okolinu – održivosti“, objasnio je Šajatović način izbora ovogodišnjih laureata.

Nagrade i laureati:

-          100% Lider Invest velika investicija - Belupo d.d.

-          100% Lider Invest srednja investicija - Metal Product d.o.o. i OMCO Croatia d.o.o.

-          100% Lider Invest mala investicija - Rabo d.o.o.

-          Posebna nagrada redakcije Lider za kontinuirano ulaganje - Grad-Export d.o.o.

-          Export Lider Invest – investicija koja je najviše pridonijela izvozu - Bauwerk Boen d.o.o.

-          Employee Lider Invest – investicija koja je najviše pridonijela zapošljavanju - LPT d.o.o.

-          ECO Lider Invest – investicija koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša - Lasselsberger-knauf d.o.o.

-          Special Lider Invest – posebna nagrada stručnog odbora - Akord d.o.o. i Multinorm d.o.o.



Stranica