Održana velika akcija čišćenja u Kopačkom ritu

Slika /slike/Vijesti/Ministar - čisti.jpg

Akcija je imala za cilj probuditi kod šire javnosti svijest o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje.

Akcija čišćenja odbačenog otpada održana je u petak 9. studenoga 2018. godine u Parku prirode Kopački rit.

U akciji su sudjelovati učenici OŠ Bilje, ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić sa suradnicima, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predstavnici lokalne zajednice i nacionalnog parka, braniteljske udruge, lovačka i ribolovna društva.

Tom prigodom ministar Ćorić je istaknuo kako je 37 % hrvatskog kopna zaštićeno kroz mrežu "Natura 2000", te da se ovom i sličnim akcijama pokušava osvijestiti građane o značaju zaštite prirode. Najavio je i kako će se 27. studenog održati velika konferencija "zaGOspodarimo otpadom", na kojoj će se još jednom ukazati na značaj ove teme“.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako je nužno kod ljudi probudi svijest o odgovornom gospodarenju otpadom s ciljem očuvanja okoliša i prirode, posebno u Kopačkom ritu koji treba biti okosnica kontinentalnog turizma u županiji.

Park prirode Kopački rit jedno je od najočuvanijih poplavnih područja Europe, a osobito je poznato po čistoj i netaknutoj prirodi koja je idealno mjesto za život mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama. Stoga je nesavjesno odlaganje miješanog građevinskog (kamen, cigla, drvo, željezo, staklo) i miješanog komunalnog otpada nespojivo s glavnom zadaćom JUPP Kopački rit – zaštitom i očuvanjem ovog jedinstvenog prirodnog područja.



Priopćenja za javnost | Otpad