Otvorena prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj - Velika 1

  • Slika /slike/Vijesti/191119 Velika Ciglena 4.jpg
  • Slika
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave turske grupacije MB Holding Muharrem Balat svečano su otvorili prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj.
 
Geotermalnu elektrana u Cigleni kraj Bjelovara - Velika 1 snage 16,5 MW -  najveća je elektrana u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom te je u nju investirano 325 milijuna kuna.
 
"Ovakav projekt može se samo graditi uz puno entuzijazma i ulaganja“ rekao je ministar Ćorić i dodao „ovaj projekt je dokaz kako je Republika Hrvatska zemlja primjer u smislu poticanja razvoja novih, čistih izvora energije te primjene novih znanja u cilju dobroga upravljanja prirodnim resursima. Naš je zadatak uspostaviti okvir koji će potaknuti investitore na ulaganja kako bi nam potencijali obnovljivih izvora energije dugoročno donijeli korist i stvorili temelj energetske održivosti“ zaključio je Ćorić.
 
Geotermalna elektrana u Cigleni - Velika 1 u punoj je proizvodnji od ožujka 2019. godine i električnom energijom opskrbljuje gotovo cijeli Bjelovar. Voditelj projekta Dragutin Domitrović istaknuo je kako je Velika 1 od kada je krenula sa radom u punoj proizvodnji, isporučila više od 55 GWh električne energije.
 
Muharrem Balat, predsjednik Uprave MB Holdinga, kompanije koja je u Turskoj izgradila pet geotermalni elektrana, izrazio je zadovoljstvo Velikom 1 te dodao: " Ako su dobro projektirane i pravilno održavane geotermalne elektrane mogu dugi niz godina proizvoditi električnu energiju tijekom 24 sata svih 365 dana u godina. Riječ je o proizvodnji energije koja ne emitira ugljik u okoliš i zadovoljava potrebe ovog energetskog doba“ rekao je Balat.
 
Pokretanjem geotermalnu elektrane u Cigleni otvoreno je 10 radnih mjesta u lokalnoj zajednici, a tijekom gradnje koja je trajala dvije godine na elektranu je radilo 15-ak domaćih kompanija. 

 
 

Stranica