Otvoreno 4. izdanje konferencije Meeting G2 – Pogled u budućnost

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/konferencija_meeting_4.jpg

 

U Kongresnom centru Forum u Zagrebu danas je svečano otvoreno 4. izdanje konferencije Meeting G2 – Pogled u budućnost koja je usmjerena na poslovno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske. Konferenciju organizira  „Udruga za poslovno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske – Meeting G2“, multidisciplinarna skupina Hrvata iz dijaspore i domovine čiji je cilj umrežiti poslovne ljude hrvatskog podrijetla iz cijelog svijeta.

Na konferenciji su sudjelovali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, državna tajnica za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić, direktor konferencije Meeting G2 Josip Hrgetić i mnogi drugi.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović svečano je otvorila konferenciju i pozdravila sve uzvanike i sudionike iz Australije, Austrije, Kanade, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Švicarske, Francuske, Monaka, Finske, Velike Britanije, Njemačke, Slovenije, Makedonije, Argentine, Čilea, Ekvadora, Bolivije i Venezuele. „Želim izraziti priznanje udruzi Meeting G2, Josipu i Mari Hrgetić na doprinosu u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske te u stvaranju uvjeta za uključivanje iseljenih Hrvata u gospodarski i društveni život Republike Hrvatske“ kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Također je naglasila kako bi voljela da se ova konferencija nastavi baviti konkretnim pitanjima, predlaganjem rješenja za pojedine probleme i upozoravanjem što je još potrebno učiniti kako bi gospodarsku suradnju domovinske i iseljene Hrvatske postavili na dugotrajno održive osnove.

„Kada govorimo o pitanju strukture i perspektive naše industrijske proizvodnje, također vam s ovog mjesta prenosim poruku da smo apsolutno svjesni potrebe digitalizacije gospodarstva, paralelno time i industrije. U pripremi je, i u sljedećih nekoliko mjeseci bi trebao biti donesen i prihvaćen strateški dokument za digitalnu transformaciju gospodarstva kojom ćemo i između ostalog obuhvatiti implementaciju koncepta industrije 4.0 u odabrane industrijske grane i dalje poboljšati okvir za razvoj inovacija i investicija u kontekstu jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije. U procesu je također izrada strategije Hrvatska 2030 kao Nacionalna razvojna strategija s kojom Hrvatska određuje svoje razvojne  smjerove i strateške ciljeve sljedećih 10 godina, u nekoliko tematskih područja, uključujući i digitalno društvo. U tijeku je i realizacija projekta uspostave inovacijske mreže za industriju. Cilj provođenja tog projekta je povezivanje  gospodarstva s akademskom zajednicom, ali i s javnim sektorom“ – kazao je državni tajnik Mario Antonić ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te naglasio važnost ovakvih projekata koji su podloga za rast industrijske proizvodnje, rast izvoza i rast gospodarstva.

U sklopu konferencije održalo se sedam panel diskusija:

-        „Hrvatski turizam out-of-the-box“

-       „Uspjeh ide kroz želudac“

-       „Blockchain i Hrvatska“, projekti  i inicijative

-       „Potencijal hrvatskih komora i gospodarstvenika po svijetu – primjer Australije“

-       „Šume i drvna industrija u RH“

-       „Ključ u ruke“

-       „Do nekretnine u 5 koraka“

Na panelu se govorilo o netradicionalnim oblicima turizma, hrvatskim delikatesama, blockchain inicijativama, stanju tržišta nekretnina te se raspravljalo o potencijalima hrvatskih gospodarskih komora širom svijeta kao i preduvjetima za veća ulaganja dijaspore u zemlju.

Na konferenciju je doputovalo više od 70 uspješnih poslovnih ljudi iz 19 zemalja koji žele izgrađivati poslovne veze s Hrvatskom.

 



Stranica