Polaganjem kamena temeljca započeli radovi na izgradnji Poduzetničkog inkubatora u Orahovici

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/PI Orahovica 3.jpg

Pomoćnica ministra Ana Mandac danas je u Orahovici, u ime ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, sudjelovala na svečanosti polaganja kamena temeljca kojom su započeli radovi na izgradnji Poduzetničkog inkubatora o Orahovici koji će uz inkubator u Pitomači i Slatini činiti mrežu inkubatora na području Virovitičko-podravske županije.

Okupljenima se uoči samog polaganja kamena temeljca obratila gradonačelnica grada Orahovice i saborska zastupnica Ana – Marija Petin uvjerena kako će izgradnja poduzetničkog inkubatora u Orahovici biti dobar vjetar u leđa svim poduzetnicima s područja Virovitičko-podravske županije. „Darovanjem zemljišta Virovitičko-podravskoj županiji za izgradnju poduzetničkog inkubatora nastavljamo dosadašnju dobru suradnju sa županijom, a poticaji od strane grada Orahovice za razvoj poduzetništva na području našeg grada svakako će biti dodatan stimulans za razvoj obrtništva i poduzetništva na području grada Orahovice“, naglasila je gradonačelnica i saborska zastupnica.

Pomoćnica ministra Ana Mandac pohvalila je uspješnu suradnju resornih tijela, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije na provedni predmetnog projekta. Pomoćnica ministra naglasila je važnost otvaranja ovakvih institucija i novih radnih mjesta koja omogućuju da mladimo vratimo vjeru,nadu i povjerenje u rad sustava. „Vlada Republike Hrvatske kroz resorno Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta vrlo jasno je u fokus rada stavila razvoj malog i srednjeg poduzetništva i kroz Operativni program konkurentnost i kohezija iz Prioritetne osi Razvoj poslovne konkurentnosti i jačanje razvoja gospodarstva kroz istraživanje i razvoj stavilo na raspolaganje poduzetnicima nešto manje od 10 milijardi kuna. Izuzetno veseli da smo na Prioritetnoj osi 3 koja se odnosi na poslovnu konkurentnost potrošili sva predviđena sredstva te smo već povukli nova sredstva iz pričuve. U niskom smo startu za formiranje novih projektnih aktivnosti u novom projektnom razdoblju 2020.-2030. Od 2015. godine objavili smo 27 poziva, od toga je njih 19 bilo usmjereno direktno poduzetnicima, a 8 za razvoj poduzetničke infrastrukture“ izjavila je pomoćnica ministra Ana Mandac.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović u svom se govoru prisjetio 2012. godine i trenutka započinjanja radova na izgradnji Poduzetničkog inkubatora u Virovitici, svih izazova prilikom pokretanja predmetnog projekta ali i današnjih izvrsnih rezultata. „Prije nekoliko dana započeli smo radove na Poduzetničkom inkubatoru u Pitomači, danas započinjemo radove na inkubatoru u Orahovici, a za koji da započeti ćemo i s radovima na inkubatoru u Slatini. Nadam se da će sva 3 poduzetnička inkubatora biti na nivou Poduzetničkog inkubatora u Virovitici gdje poduzetnici, koji su pri ulasku zapošljavali 2-3 radnika, danas zapošljavaju 10,15,20 radnika, imaju svoje poslovne prostore i hale u gradu. To pokazuje kako je svaka kuna za izgradnju poduzetničkog inkubatora bila dobro uložena“, naglasio je župan Andrović.

Saborski zastupnik Josip Đakić naglasio je kako se, uz suradnju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te podrške Vlade Republike Hrvatske, budno prate svi potrebni poticaji za razvoj gospodarstva. „Županija prepoznaje što je potrebno učiniti. Iz poduzetničkog inkubatora proizlaze mladi i sposobno ljudi, koji stasaju i šire se, ne samo diljem naše županije, nego diljem Republike Hrvatske. To su ciljevi koji se žele postići ovakvom inicijativom“, naglasio je saborski zastupnik Đakić.

Izgradnja Poduzetničkog inkubatora u Orahovici rezultat je uspješne prijave Virovitičko-podravske županije na Javni poziv Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Razvoj poslovne infrastrukture“. Projekt je napisala VIDRA, agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a partneri na provedbi projekta su Razvojna agencija SLATINA i Poduzetnički inkubator u Virovitici. Suradnici na projektu, koji će trajati 25 mjeseci, su Ekonomski fakultet u Osijeku, VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, gradovi Orahovica, Slatina i općina Pitomača. Ugovor o izgradnji poduzetničkog inkubatora, vrijedan preko 10 milijuna kuna, potpisan je u kolovozu ove godine s tvrtkom Domogradnja iz Virovitice. U svim inkubatorima planiran je povoljan smještaj za 47 poduzetnika, a uz najam poslovnog prostora bit će im pružene i različite savjetodavne usluge.



Stranica