Svečano otvoren Zagreb Crafts Shop

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/ZGCrafts Shop 2.jpg

Svečanim rezanjem vrpce jučer je u pasažu Obrtničke komore Zagreb, na adresi Ilica 49 u Zagrebu, službeno otvoren Zagreb Crafts Shop. Pomoćnica ministra Ana Mandac svečanom otvorenju prisustvovala je kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra Darka Horvata. Otvorenju su nazočili i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Drago Prgomet, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić, gradonačelnici, načelnici,  ravnatelji obrtničkih strukovnih srednjih škola, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar uz članove Predsjedništva, Upravnog i Nadzornog odbora Obrtničke komore Zagreb te predstavnici obrtničkih komora iz drugih županija i brojni obrtnici i obrtnice.

Zagreb Crafts Shop, projekt je Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika grada Zagreba i kao takav prvi je crafts shop u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj, koji će na jednom mjestu ponuditi unikatne rukotvorine zagrebačkih obrtnika i obrtnika s područja Zagrebačke županije, s ciljem promocije i popularizacije tradicijskih i  umjetničkih obrta.

Pomoćnica ministra Ana Mandac pozdravila je okupljene u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministra Darka Horvata i svoje osobno ime te zahvalila obrtnicima što tolike godine, usprkos svim izazovima vrijedno i predano rade, održavaju,  razvijaju i unaprjeđuju obrtništvo - ne kao zvanje, već kao životni poziv i time  doprinose rastu gospodarstva Hrvatske.

Sinonim koji se neizostavno veže uz obrtništvo za razliku od drugih oblika poduzetništva su vještine i umijeća za obavljanje određenog zanata tj. struke. Bez usvajanja potrebnih znanja i vještina nema obrtništva i upravo u segment vezan uz strukovno obrazovanje za obrtništvo usmjeravamo veliki broj aktivnosti kako onih zakonodavnih tako i projektnih“, izjavila je pomoćnica ministra Mandac. Naglasila je kako Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kontinuirano potiče rast i razvoj obrtništva, posebice kroz  projekt Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta temeljem kojeg se potiču  upravo obrti čiji će se proizvodi naći na policama ove jedinstvene, a za sada u Hrvatskoj i jedine trgovine.

„Početkom lipnja ove godine započela je kampanja kojom želimo osvijestiti važnost strukovnog obrazovanja i u kojoj smo u fokus stavili RUKE, kao metaforu rada, brige, stvaranja i podrške. Nadamo se kako ćemo i time doprinijeti većem interesu upisa djece u obrtnička zanimanja i time osigurati očuvanje obrtništva i radnih mjesta za sve godine koje stoje pred nama. Informacije s terena o broju ostvarenih upisa u strukovne srednje škole i velikom interesu mladih pokazatelji su uspješnosti našeg projekta“, dodala je pomoćnica ministra Ana Mandac.

 



Stranica