Svjetski dan divljih vrsta obilježen bogatim edukativno-zabavnim programom

Slika /slike/Vijesti/03.03.2019. - ZOO Zagreb.jpg

Svake godine 3. ožujka Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji sa Zoološkim vrtom kroz igre, predstave i predavanja educira javnosti o raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji.

Svjetski dan divljih vrsta obilježen je bogatim edukativno- zabavnim programom u Zoološkom vrtu Grada Zagreba. 

Svake godine 3. ožujka Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji sa Zoološkim vrtom kroz igre, predstave i predavanja educira javnosti o raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji, a sve s ciljem da se podigne svijet o važnosti njihova očuvanja, kao i sve raširenijem problemu ilegalne trgovine divljim vrstama.

„Jednu od najvećih prijetnji opstanku biljnih i životinjskih vrsta danas predstavlja njihovo nekontrolirano i prekomjerno iskorištavanje i uzimanje iz prirode za potrebe međunarodne trgovine“ rekao je pomoćnik ministra Igor Kreitmeyer koji je istaknuo kako je tema ovogodišnjeg Dana divljih vrsta „Život pod vodom: za ljude i planet“.

Izborom teme željelo se potaknuti javnost na razmišljanje o zaštiti i očuvanju svjetskih mora i oceana, kao i vrsta i ekosustava koji u njima obitavaju te podići svijest javnosti o iznimnoj raznolikosti života kojeg nalazimo u moru.

„Edukacija novih generacija o zaštiti prirode jedna je od najvažnijih zadaća zooloških vrtova. U brizi za divlje vrste velik doprinos dajemo i kroz oporavilišta te kroz istraživačke projekte u kojima sudjelujemo“ rekao je ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba Damir Skok i dodao kako u tim projektima svoje mjesto pronalaze i neke vodene životinje.

Dodajmo na kraju kako su se brojna djeca u cjelodnevnom programu okušala u igri „Potraga za morskim blagom“ u sklopu koje su uživo vidjeli izloške morskog psa, koralja, morskih kornjača i sl. U mini laboratoriju Hrvatskih voda brojni zainteresirani saznali su sve o sastavu i kvaliteti vode u našim rijekama i moru, a o važnosti vode za biljni i životinjski svijet naučili su kroz predstavu „Voda je život“. Oni nešto stariji imali su se priliku okušati u VR igri u kojoj su razvrstavali otpad.

Više informacija o ovogodišnjem Svjetskom danu divljih vrsta dostupno je na stranicama: http://www.wildlifeday.org/



Priopćenja za javnost | Priroda