U Ivanić-Gradu otvoren poduzetnički inkubator – novi dom za 13 mladih poduzetnika

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/fotke javnost/Inkubator.jpg
U sklopu svečanog obilježavanja Dana grada Ivanić-Grada, koje se održalo ovog ponedjeljka (08. lipnja, 2020. godine), održano je predstavljanje realiziranih projekata na području samog grada te službeno otvorenje novog poduzetničkog inkubatora.

Modularni drvno-tehnološki poduzetnički inkubator ukupne je površine 722,7 m2 sa 17 zasebnih funkcionalno-prostornih jedinica namijenjenih korisnicima infrastrukture, među kojima 7 proizvodnih jedinica i 6 jedinica za uredsko poslovanje. Ugovor o dodjeli 8.289.000,00 kuna bespovratnih sredstava za ovaj projekt potpisan je u kolovozu 2018. godine kada je i krenula provedba projekta ukupne vrijednosti 8.316.291,65 kuna uz realizaciju Razvojne agencije Ivanić-Grada IGRA. Projektom je osigurana sva potrebna infrastruktura za potporu razvoju poduzetništva na području grada i okolice, što će u konačnici dovesti do poboljšanja konkurentnost i održivosti malih poduzeća kroz razvoj infrastrukture i kroz koordiniranu potporu u smislu dodatnih usluga, edukacijskih aktivnosti te transfera tehnologije i znanja.

Ministar Horvat: „Ovo je pokazatelj smjera i načina kako dalje“

Uloga poduzetničkog inkubatora je podupiranje poduzetnika početnika kroz pružanje kompletne infrastrukture poduzetnicima u početnoj fazi njihova poslovanja u cilju smanjenja troškova“, pojasnio je tom prilikom ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, govoreći o važnosti ovog inkubatora koji će u početku postati dom za 13 mladih poduzetnika.

Dodatno je naglasio kako je ovaj projekt jasan pokazatelj smjera i načina kako i kojim putem dalje. „Od raspisanog natječaja do ishođenja uporabne dozvole i konačne realizacije ovog projekta prošlo je svega 2 godine. Radi se o jednom od 46 inkubatora diljem Lijepe naše, na jednoj od 66 opremljenih poduzetničkih zona koje postaju mjesta novih velikih ulaganja, privlačenja direktnih stranih investicija te otvaranja novih radnih mjesta. Stvorili smo infrastrukturu koja poduzetnicima itekako pomaže da krenu i razviju se, a sve pomoću ciljanog korištenja bespovratnih europskih sredstava, kojima je u ovom slučaju sufinancirano čak 99,7 posto ukupne vrijednosti projekta“, rekao je ministar Horvat.

Vlada je svojim mjerama i potporama snažno podržala gospodarstvo

Potpredsjednik Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako svi projekti Vlade idu prema naprijed. „S obzirom na cjelokupnu situaciju i krizu u kojoj smo se našli, ova je Vlada snažno podržala gospodarstvo kroz pomoć očuvanju pola milijuna radnih mjesta uz potpore za 95.000 tvrtki, a sveukupno smo investirali više od 30 milijardi kuna. Počinjemo se vraćati i reaktivirati gospodarstvo, a krizu smo dočekali puno spremniji nego prošli put“, rekao je Božinović.

Dodao je kako je Vlada investirala 393 milijuna kuna u pomoć za 7.500 poslovnih subjekata i 45.000 radnih mjesta u Zagrebačkoj županiji. „Ova Vlada je od prvog dana inzistirala na političkoj stabilnosti, na pravnoj sigurnosti, na gospodarskom rastu i društvenoj odgovornosti, a ono što možemo je osigurati predvidivost sigurne budućnosti“, zaključio je potpredsjednik Vlade.

Gradonačelnik grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš prigodom dana svoga grada istaknuo je kako mu je zadovoljstvo da se u okviru programa moglo organizirati nekoliko važnih događaja. „Suradnja lokalne samouprave i države izuzetno je značajna u protekle četiri godine. Grad je prošle godine ostvario 84 milijuna kuna prihoda, a u prva tri mjeseca ove godine imali smo povećanje proračuna od 24 posto u odnosu na godinu prije. Kriza nije utjecala na naše poslovanje i nosimo se sa svim izazovima“, istaknuo je gradonačelnik Bojan Leš.

Potpis novih ugovora i sporazuma kao primjer dobre suradnje države i lokalne samouprave

Nakon uvodnih govora, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Ivanić-Grad“, za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Čestitam svim jedinicama lokalne samouprave koje su uključene u projekte izgradnje i rekonstrukcije vodoopskrbne mreže, kao i gradu Ivanić-Gradu, jer će na ovaj način do kraja 2023. dugoročno riješiti probleme s kojima oni i stanovnici suočavaju godinama.  Iz perspektive Ministarstva zaštite okoliša i energetike na ovaj način zaokružujemo višegodišnje napore da se priključenost na mrežu vodoopskrbe i odvodnje poveća na najveću moguću mjeru. Svaki metar nove mreže je nova velika pobjeda“, rekao je ministar Ćorić. Istaknuo je kako je u ovom trenutku premašen iznos od 24 milijarde kuna ugovorenih projekata u građevinskoj industriji i vodnokomunalnom sektoru koji doprinose rastu hrvatskog gospodarstva.

U sklopu programa ministar državne imovine Mario Banožić i gradonačelnik grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš potpisali su Ugovor o darovanju prometnice u vlasništvu Republike Hrvatske gradu Ivanić-Gradu za izgradnju ceste Josipa Kraša unutar Poduzetničke zone Ivanić-Grad Jug. Cesta je dio projekta unaprjeđenja prometne infrastrukture vrijedna 3,1 milijun kuna financirana EU sredstvima iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda.

Grad Ivanić-Grad će Ministarstvu unutarnjih poslova RH sufinancirati uređenje objekta Policijske postaje Ivanić-Grad u cilju unapređenja uvjeta rada, pa su ovom prigodom potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš potpisali Sporazum.

Stranica