U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijeljena bespovratna sredstva za tradicijske i umjetničke obrte

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Bespovratna obrt 1.jpg

Temeljem Programa “Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta” za 2018. godinu, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, uz predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca i pomoćnicu ministra Anu Mandac, danas je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta svečano uručio ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava. Dodijeljenoje ukupno 76 potpora u iznosu od 3.305.053,56 kuna sukladno formiranoj bodovnoj listi, počevši s onima s najvećim brojem bodova do konačne raspodjele ukupnog iznosa proračunskih sredstava namijenjenih za ovaj Program. Potpora je iznosila od 20.000,00 do 50.000,00 kuna, a prijaviteljima se odobravala potpora u iznosu koji su tražili, sukladno prihvatljivim troškovima.

Spomenuti Program provodi se u cilju očuvanja i razvoja tradicijskih obrta koji se pretežito obavljaju ručnim radom i baštine posebne zanatske vještine i umijeća oslanjajući se na obrasce tradicijske kulture te umjetničkih obrta koji se odlikuju proizvodima i uslugama visoke estetske vrijednosti. Korisnici bespovratnih sredstava temeljem ovog Programa mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge). Bespovratna sredstva namijenjena su za ulaganje u unaprjeđenje proizvodnje, ulaganje u razvoj novih proizvoda i usluga, prilagodba, uređenje i poboljšanje poslovnog i proizvodnog prostora, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete, upravljanje i zaštita intelektualnog vlasništva, marketinške aktivnosti i ulaganja za izlazak na nova tržišta te za sufinanciranje troškova komunalne naknade za poslovni prostor, spomeničke rente te naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma.

Ministar Horvat: „U suradnji s poduzetnicima i obrtnicima rušimo administrativne barijere“

Potpisnicima ugovora o dodjeli bespovratne potpore čestitao je ministar Horvat te za iduću godinu najavio natječaj pod istim uvjetima kao što je ovogodišnji, zbog velikog broja obrtnika koji te uvjete mogu ispuniti. Osvrnuo se i na problematiku dualnog obrazovanja te potrebe nužnih izmjena sustava strukovnog obrazovanja, a dotakao se i svakodnevnih tema koje muče poduzetnike te ih pozvao na suradnju. „Kao resorni ministar zadao sam si zadatak u suradnji i sinergiji s vama, poduzetnicima i obrtnicima, rušiti administrativne barijere koje vas koče u poslovanju. Pozivam vas i ovim putem da nam pomognete svojim prijedlozima i sugestijama, jer samo na taj način možemo uspješno voditi sustav, kako na vašu tako i na dobrobit ukupnog hrvatskog gospodarstva. Želim da svakim danom proširujete svoje horizonte, razvijate poslovanje i budete inovativniji“, naglasio je tom prilikom ministar Horvat.

Okupljenima se obratio i predsjednik HOK-a Ranogajec te naglasio kako je prijenos znanja na nove generacije preduvjet očuvanja tradicijskih obrta. „Ponosan sam na uspjehe svih vas, ali i na našu baštinu, jer sav taj rad koji vi producirate oslonjen je na obitelj, bez koje ne bismo uspjeli. Voditi obrt i poslovanje nije lako ni jednostavno, ali svojim primjerom pokazujete da se može opstati na tržištu koje je sve konkurentnije“, istaknuo je Ranogajec.

Ministar Horvat danas je svečano uručio 16 Ugovora o dodjeli bespovratne potpore slijedećih obrtima:

R.br.

Puni naziv

Ime

Prezime

Županija naziv

Iznos

1

SVJEĆARSKO TRGOVAČKI OBRT RIPS

Zoran

Salopek

Karlovačka županija

50.000,00

2

KNJIGOVEŽNICA FIRŠT

Andreja

Jukičić

Grad Zagreb

50.000,00

3

PALO SANTO, obrt za izradu predmeta od drva

Boris

Pavlović

Grad Zagreb

46.205,00

4

Atelier MP-DIZAJN obrt za usluge

Marko

Plavčić

Grad Zagreb

45.500,00

5

LJUBAV obrt za proizvodnju, trgovinu, usluge te iznajmljivanje vjenčanica

Irena

Kani

Grad Zagreb

46.803,20

6

"HAVEL"  KOVINO - POJASARSKI   OBRT

Dražen

Radotović

Grad Zagreb

35.100,00

7

KROJAČKI SALON ESTATICO

Valentina

Kačar

Grad Zagreb

27.536,00

8

SRČEKO obrt za izradu suvenira

Silvana

Krajačić

Zagrebačka županija

41.268,53

9

ZLATARNA proizvodno-trgovinski obrt

Josip

Palić

Grad Zagreb

50.000,00

10

Tapetarija i stolarija ŠENJUG

Žarko

Šenjug

Grad Zagreb

50.000,00

11

KAMEN-PLEHAN klesarski obrt

Drago

Perković

Brodsko-posavska županija

50.000,00

12

MARIJA zlatarski obrt

Mario

Ivezaj

Virovitičko-podravska županija

50.000,00

13

S.L.I.P. izrada predmeta od stakla, metala, papira i plastike

Josip

Križanić

Grad Zagreb

19.883,90

14

Zlatarna Mario

Jana

Nokaj

Grad Zagreb

50.000,00

15

ATELIER MARKOVIĆ obrt za staklarsku djelatnost i izradu okvira za slike

Damir

Marković

Grad Zagreb

37.480,00

16

I.M.K. Kukec d.o.o.

Mirjana

Kukec

Grad Zagreb

43.627,38



Stranica