U tijeku radovi na vodnokomunalnoj infrastrukturi u Varaždinskoj županiji

  • Slika /slike/Vijesti/190909 VŽ obilazak 1.jpg
  • Slika Foto: HINA
Gradilišta na području Varaždinske županije, u općinama Cestica, Beretinec i Sveti Ilija te u gradu Varaždinu, a na kojima se intenzivno radi na vodnokomunalnim projektima obišli su ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković te predstavnici Županije.
 
U Općini Cestica, u Virje Otoku – Brezje, u tijeku su radovi na rekonstrukciji nasipa na rijeci Dravi. Riječ je o nasipu koji je izgrađen 1968. godine te koji je nakon poplava u studenom 2012. godine saniran s obzirom da štiti veliko područje na kojem obitava 3.090 stanovnika, a i na kojemu se nalaze brojni proizvodni pogoni, farme i prometnice.

Projekt se sufinancira u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska za razdoblje 2014.- 2020., s 8,7 milijuna kuna ili 35 posto uz mogućnost dodatnih dva milijuna kuna. Ostatak sredstava u iznosu od 16 milijuna kuna osigurat će Hrvatske vode. Završetak projekta je predviđen u rujnu 2021. godine.

Osim u Cestici intenzivno se radi u općini Bertinec gdje su u tijeku radovi na proširenju vodoopskrbne mreže, ukupne dužine 1.082 metra. Radovi su započeli u drugoj polovici lipnja te bi uskoro trebali biti gotovi.

Osim navedenoga, u tijeku su radovi i na Aglomeraciji Varaždin. Riječ je o jednom od najvećih projekata na području županije vrijednom 855 milijuna kuna. Projekt se sufinancira iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" te je za njega osigurano 488.713.277 kuna.

Ministar Ćorić izrazio je zadovoljstvo brojnim investicijama u vodnokomunalni sektor u ovoj županiji na sjeveru Republike Hrvatske. „Veseli dinamika obavljanja radova u gradovima i općinama diljem Varaždinske županije i činjenica da oni svi idu svojim tokom bez značajnijih kašnjenja“ zaključio je Ćorić.

Dodajmo kako je ministar Ćorić sudjelovao i na događanju uvođenja u posao izvođača radova na dogradnji i rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu EU projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin“. Kada budu gotovi radovi na dogradnji i rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Varaždin te ostali radovi na mreži odvodnje otpadnih voda 40.468 stanovnika imat će mogućnost priključka na sustav odvodnje otpadnih voda te će u konačnici 119.052 stanovnika  imati poboljšan sustav pročišćavanja otpadnih voda.
 

Stranica