U Zagorju završen projekt od 41,7 milijuna kuna za kvalitetniju opskrbu pitkom vodom

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5892eae7620d7.JPG

U Zaboku je danas obilježen završetak projekta 'Izgradnja vodoopskrbnog sustava Zagorskog vodovoda Zabok – cjevovodi i objekti' koji je vrijedan 41,7 milijuna kuna i koji će građanima tog dijela Zagorja omogućiti kvalitetniju opskrbu pitkom vodom.

Svečanom obilježavanju kraja građevinskih radova i otvaranju nove Vodospreme Zabok prisustvovala je pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos.

'Ovaj projekt omogućit će stanovnicima Zaboka i okolnih mjesta veću kvalitetu pitke vode, a lokalnom komunalcu uštede jer će se smanjiti gubici uzrokovani curenjem vode iz dotrajalih cijevi. Projekt smo realizirali sufinanciranjem iz EU fondova u čemu smo proteklih godina bili vrlo uspješni' – izjavila je pomoćnica ministra Kos i dodala da je trenutno u pripremi tridesetak projekata vrijednih oko 10 milijardi kuna za unaprjeđenje javnog sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja. 'Ti će projekti biti spremni za prijavu za EU sufinanciranje već ove godine, a njihovom realizacijom podići ćemo razinu zaštite voda i opskrbu pitkom vodom u Hrvatskoj' – istaknula je Kos.

Gotovo 70% novca za realizaciju projekta 'Izgradnja vodoopskrbnog sustava Zagorskog vodovoda Zabok – cjevovodi i objekti' osigurano je iz EU fondova kroz Operativni program Zaštita okoliša za razdoblje 2007.-13., a ostatak je osiguran iz nacionalnih izvora.

U sklopu projekta sagrađen je novi cjevovod Lobor, Mače i Novi Golubovec dužine 15,9 kilometara koji će stanovnicima tih mjesta osigurati dotok pitke vode. Ta mjesta, naime, dosad nisu bila priključena na sustav vodoopskrbe te su stanovnici vodu upitne kvalitete crpili iz bunara.

U Zaboku se u sklopu projekta sagradila i nova vodosprema koja omogućuje poboljšanje opskrbe vodom za oko 25.000 stanovnika tog grada i okolnih mjesta. Nova vodosprema smanjit će troškove električne energije jer će imati gravitacijski sustav punjenja umjesto dosadašnjeg sustava koji je koristio pumpe. Time će se ujedno i povećati zdravstvena kvaliteta vode. U sklopu projekta rekonstruirao se i cjevovod Gredice duljine 10,8 kilometara čime će se smanjiti gubici koji su bili uzrokovani curenjem vode iz dotrajalih cijevi.

 Stranica