Udruženje obrtnika Brača odalo priznanje najzaslužnijim članovima

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/DSC_0777.JPG

Članovi Udruženja obrtnika Brač i njihovi gosti okupili su se u subotu, 8. veljače 2020. godine na tradicionalnoj večeri Udruženja obrtnika Brača. Riječ je o već tradicionalnom okupljanju obrtnika, koje je ujedno i prilika za odavanje priznanja najzaslužnjim članovima. Ovogodišnja Obrtnička večer održana je u prepunom Waterman Forumu u Supetru na Braču, a ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta ovom svečanom događanju prisustvovale su pomoćnica ministra Ana Mandac i tajnica Kabineta ministra Marijana Šundov.

Tom prigodom, kratkim govorom okupljenim obrtnicima obratila se pomoćnica ministra Ana Mandac te ih upoznala s aktivnostima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Osobito važnim naglasila je Izmjene i dopune Zakona o obrtu koje su pokrenute u svrhu unapređenja sustava obrazovanja za vezane obrte koji se provodi po modelu naukovanja te obuhvaća: redefiniranje koncepta pomoćničkog ispita koji postaje naučnički ispit i dio je završnog rada; donošenje jednostavnog programa edukacije mentora u gospodarstvu; odgovarajuću deregulaciju vezanih obrta te administrativno rasterećenje u obliku ukidanja cijene obrtnice, uidanje cijena odobrenja za obavljanje domaće radinosti i sporednog zanimanja...

Ministarstvo gospdarstva, poduzetništva i obrta prepoznaje važnost i značaj obrtničkih zanimanja te kao doprinos provedbi mjera iz programa Vlade Republike Hrvatske za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, provodi projekt Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja. Kroz Projekt se provode aktivnosti vezane uz stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje financirane iz EU fondova. 2019. godine 188 korisnika ostvarilo je pravo na potporu za promociju naukovanja u ukupnom iznosu većem od  10 milijuna kuna, a protekle školske godine 2018./2019. dodijeljeno je 2968 stipendija u ukupnom iznosu od 26,7 milijuna kuna “, naglasila je pomoćnica ministra Mandac.

Pomoćnica ministra istaknula je kako će Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u slijedećem dvogodišnjem razdoblju još snažnije poticati obrazovanje za obrtnička zanimanja i to kroz projekt vrijedan oko 200 milijuna kuna, financiran iz Europskog socijalnog fonda. U okviru ovog projekta napravljena su dva velika iskoraka. Prvi je dvostruko povećanje učeničkih stipendija, a drugi je značajno povećanje raspoloživih sredstava za poticanje obrtnika i prvnih osoba na izvođenje naukovanja.

U tom dijelu će Ministarstvo obrtnicima i pravnim osobama sufinancirati 85 posto troškova potrebnih za isplatu naknade za naukovanje učenicima, zatim iznos nagrade mentoru u obrtu ili pravnoj osobi koji poučava učenike te još jednu dodatnu komponentu u vidu nabave opreme potrebne za izvođenje naukovanja i to sve do maksimalnog iznosa potpore od 500.000 kuna“, izjavila je pomoćnica ministra.

Također, u svom govoru pomoćnica ministra dotakla se i tradicijskih i umjetničkih obrta koji su prepoznati kao izuzetno važan segment obrtništva te napomenula kako je u 2019. godini dodijeljeno 86 potpora u iznosu od 3,7 mil. kuna za ove namjene.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta tijekom 2019. i 2020. godine provodi i projekt Promocije poduzetništva s krovnom kampanjom pod nazivom Ostvari san. Svrha Projekta je informiranje opće javnosti o poduzetništvu, aktivnostima u stvaranju pozitivne poduzetničke klime te mogućnostima koje pruža poduzetništvo, a s ciljem povećanja broja učenika u obrtničkim školama, aktivnog uključivanja žena u poduzetništvo te poticanje inovativnost poduzetništva“, naglasila je pomoćnica ministra Ana Mandac.

Tijekom večeri Udruženje obrtnika Brača dodijelilo je priznanja najzaslužnijim članovima. Godišnju nagradu, odnosno priznanje za osobiti doprinos razvoju obrtništva otoka Brača dobili su Doris Zinrajh, Maja Damjanović i Nikola Suša. Nagradu za životno djelo, za dugogodišnji rad i izniman doprinos razvoju bračkog obrtništva Udruženje je dodijelilo Antoniji Kukoč i Stipi Vrandečiću.



Stranica