Započeo projekt „Pregled regulatornih politika u Hrvatskoj“

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/sastanak OECD 7.jpg

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta službeno je predstavljen projekt „Pregled regulatornih politika u Hrvatskoj“ Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

Cilj projekta je identificiranje i poboljšanje politika, institucija i alata u dizajniranju, implementaciji i provedbi regulatornih reformi u cilju gospodarskog razvoja, stvaranju novih radnih mjesta, poticanju inovacija i privlačenju investicija.

Nositelj projekta je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s mjerodavnim tijelima državne uprave, stručnim službama Vlade Republike Hrvatske i regulatornim agencijama.

U sklopu sastanaka na kojem su sudjelovali predstavnici OECD-a, Službe za potporu strukturnim reformama Europske komisije (SRSS), Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i ostalih tijela koja sudjeluju u projektu,  predstavljen je oblik suradnje s dionicima u svrhu snimke stanja regulatornih politika u Hrvatskoj. Također,  raspravljalo se o radionicama i intervjuima koje će u sklopu projekta održati stručnjaci OECD-a i predstavnici odabranih država članica.

Tom prigodom, državna tajnica Nataša Mikuš Žigman je naglasila važnost projekta u kontekstu provedbe Nacionalnog programa reformi ali i nastavku administrativnog rasterećenja gospodarstva koje provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

OECD je dosada analizirao sustave regulatornih politika u 25 država članica i nekoliko država nečlanica OECD-a, dok se sredinom 2019. godine očekuje predstavljanje Pregleda regulatornih politika u Hrvatskoj.

Pregledom će se analizirati aktualni zakonodavni okvir u Republici Hrvatskoj, ali i procjena te preporuke u nekoliko poglavlja koji će uključivati; makroekonomsku pozadinu, primjer regulatorne reforme i politika, prikaz institucija i razvoj novih propisa, konzultacije i komunikacija s dionicima, menadžment i racionalizacija postojeće regulative te prikaz provedbe propisa.

Također, u sklopu projekta analizirat će se administrativna i financijska opterećenja porezne legislative koja se odnosi na mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj te izraditi svrsishodne preporuke.

Projekt „Pregled regulatornih politika u Hrvatskoj“ je financiran sredstvima Službe za potporu strukturnim reformama Europske komisije (SRSS).



Stranica