Objavljen Javni poziv za iskazivanje interesa za odabir upravitelja ESIF Fondom rizičnog kapitala

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/galerija/ilustracija fondovi rizičnog kapitala.jpg

 

Europski investicijski fond objavio je, u okviru suradnje između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Europskog investicijskog fonda, Javni poziv za iskazivanje interesa za odabir upravitelja ESIF Fonda rizičnog kapitala. EU sredstva za ovaj financijski instrument iznose 35 milijuna EUR i financirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Prioritetne osi 3 „Poslovna konkurentnost“, Specifičnog cilja 3a1 „Bolji pristup financiranju za male i srednje poduzetnike“ Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Prioritetna os 3 u nadležnosti je Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta čiji su predstavnici članovi Investicijskog odbora za praćenje napretka provedbe financijskog instrumenta ESIF Fonda rizičnog kapitala.

Rizični kapital prikuplja se prvenstveno za investicije usmjerene u tehnološke sektore s visokim potencijalom rasta, poglavito u one sektore koji su identificirani u Strategiji pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Ciljna skupina poduzeća u koje će ESIF Fond rizičnog kapitala ulagati uključuje inovativna poduzeća u početnoj fazi razvoja (start-up) te poduzeća u naprednijoj fazi razvoja koja još nisu provela javnu ponudu dionica.

ESIF Fond rizičnog kapitala je dizajniran da sadrži i Akcelerator komponentu koja će omogućiti poduzetnicima potrebnu edukaciju vezanu za specifična pravila koje vrijede u start-up svijetu. Akceleratori pomažu u pronalaženju investitora nakon završenog semestra koji obično traje 3-6 mjeseci, a u tom razdoblju će oni koji uspješno završe akceleratorski program sa izrađenom beta verzijom prototipa moći dobiti investiciju u vidu vlasničkog kapitala od inicijalnih 50.000 EUR do 200.000 EUR čime će se generirati zaliha projekata spremnih za komercijalizaciju inovacija i veća ulaganja iz ESIF Fonda rizičnog kapitala u očekivanom iznosu od 500.000 do 2 milijuna EUR, a iznimno i do čak 5 milijuna EUR.

Javni poziv će biti otvoren do 13. kolovoza 2018. godine, a tekst Javnog poziva dostupan je na sljedećoj poveznici: http://www.eif.org/what_we_do/resources/CVCiFoF/index.



Stranica