Zelena tranzicija i digitalna transformacija, podržano inovacijama - glavni pokretači oporavka i dugoročnog rasta Europske unije

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/slika HLG VTC naslovna.png

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić predsjedao je danas videokonferencijom Radne skupine na visokoj razini za konkurentnost i rast.

Središnja tema sastanka bio je zajednički plan oporavka zemalja članica Europske unije kao odgovor na pandemiju COVID-19 i druge izazove, a koji je predstavljen krajem travnja od strane predsjednika Europskog vijeća i Europske komisije. Pored toga, raspravljalo se i o nadolazećoj videokonferenciji ministara nadležnih za konkurentnost gospodarstava Europske unije kao i orijentaciji prioriteta nadolazećeg njemačkog predsjedanja .

Državni tajnik naglasio je značaj sastanaka Radne skupine na visokoj razini, te istaknuo dosadašnja postignuća ove Skupine u okviru programa predsjedanja Trija država članica zajedno s finskim i rumunjskim kolegama. „Ova kriza još jednom je pokazala kako smo na prekretnici koja zahtijeva nove strateške akcije koje će doprinijeti obnovi europskih gospodarstava i dugoročnom razvoju“, poručio je Antonić.

Nastavno na potrebe europskih gospodarstava, državni tajnik Antonić inicirao je i moderirao raspravu o zelenoj tranziciji i digitalnoj transformaciji kao glavnim pokretačima oporavka i dugoročnog rasta Europske unije. Posebno je istaknuo značaj rastućih ekosistema u Europskoj uniji, te važnosti integracije poduzeća s inovacijskim potencijalom.

Predstavnici država članica složili su se s porukama hrvatskog predsjedništva, posebice s potrebom da gospodarski oporavak ne dođe nauštrb zelenog, digitalnog i inovacijskog potencijala Europske unije kao i funkcioniranja jedinstvenog tržišta. Mišljenja zemalja članica predstavljaju značajan uvod za nadolazeću ministarsku raspravu.

Nastavno na prezentaciju prioriteta nadolazećeg njemačkog predsjedništva, odnosno program Trija država članica koje slijede nakon hrvatskog (Njemačka, Portugal, Slovenija), državni tajnik Antonić prepustio je mjesto predsjedavajućeg njemačkoj kolegici, Kirsten Scholl, izrazivši uvjerenje kako će i nadolazeće predsjedništvo nastaviti kvalitetan rad i održavati kontinuitet sastanaka Radne skupine. „Hrvatska strana spremna je ponuditi sva iskustva i smjernice definirane i naučene u proteklih 18 mjeseci“, istaknuo je državni tajnik Mario Antonić.

S obzirom na izvrsne rezultate koje je Republika Hrvatska ostvarila u borbi s pandemijom COVID-19, državni tajnik Antonić pozvao je sve prisutne predstavnike država članica da ovo ljeto posjete našu zemlju te tako primjerom ukažu na funkcioniranje jedinstvenog tržišta i podrže oporavak turističkog sektora.



Stranica