CRO AI održao panel na temu poticanja razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/Državni tajnik Mario Antonić naslovna.jpg

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CRO AI), povodom ulaska u završnu faza konzultacija vezanih uz Bijelu knjigu o umjetnoj inteligenciji, organizirala je u petak, 5. lipnja 2020. godine panel raspravu na temu „Poticanje razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj – zakonodavstvo, poduzetništvo i dosadašnja iskustva“. Glavni cilj održavanja panela bio je doprinijeti debati oko zakonodavnog okvira umjetne inteligencije iz poduzetničke perspektive. CRO AI odlučio je dati svoj glas raspravi te predložio smjernice koje udruga smatra ključnim za razvoj konkurentne UI industrije u Europi.

Smjernice udruge Cro AI predstavljene su u sklopu navedene panel rasprave na kojoj su sudjelovali Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj, Diana Helen Madunić, veleposlanica Kraljevine Švedske u Hrvatskoj, Mislav Malenica, predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju te Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Tom prilikom Velepooslanik države Izrael Ilan Mor istaknuo je kako je Izrael vodeća zemlja kada je u pitanju Cyber Security, ali da u području razvoja umjetne inteligencije ipak zaostaje za vodećim zemljama. “Ključni sastojak u poticanju i rastu inovacija je sinergija između poduzetnika, akademije i državnih institucija. Bez toga napretka nema”, dodao je.

Veleposlanica Kraljevine Švedske Diana Helen Madunic istaknula je važnost snažne industrijske tradicije u Švedskoj koja je ključni akcelerator potražnje za inovacijama iz područja umjetne inteligencije. “Hrvatska kao mlada zemlja može iskoristiti članstvo u Europskoj uniji i inovacije temeljene na umjetnoj inteligenciji plasirati na europskom jedinstvenom tržištu”, izjavila je.

Predsjednik udruge CroAI Malenica, poduzetnik i direktor tvrtke Mindsmiths, smatra da Hrvatska ima šansu postati lider u primjeni umjetne inteligencije: “Naše stajalište predstavlja lako razumljive i primjenjive mjere koje su bitne za cijelu Europsku uniju, a Hrvatska bi fokusom na umjetnu inteligenciju, kao područjem od nacionalnog interesa, mogla postati prepoznatljiva UI sila u svijetu.”

„Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odgovorno je za donošenje strateškog dokumenta – Nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije u čije kreiranje je uključeno više organizacija, pa i CRO AI. Vjerujemo kako će predmetni dokument uskoro biti upućen u javnu raspravu. Kao i ostale zemlje, moramo priznati da u nekim područjima malo zaostajemo, što moramo prihvatiti kao dodatan izazov i motivaciju. Naime, potrebno je pronaći najbolju nišu i najbolje rješenje za globalno tržište. U pristupu razvoju umjetne inteligencije, istraživanja i razvoja te rekonstrukcije inovacijskog sustava u Republici Hrvatskoj poduzeli smo ključne korake i sada krećemo dalje s radom. Gotovo je nemoguće uspoređivati Hrvatsku s Izraelom i Švedskom. Republika Hrvatska je tek u protekle četiri godine osjetila gospodarski rast. Međutim, globalna COVID-19 situacija nas je sve usporila, a oporavak gospodarstva zahtijeva dodatan angažman i vrijeme. Izvori financiranja razvoja umjetne inteligencije i istraživanja i razvoja u Republici Hrvatskoj većinom ovise o sredstvima Europske unije te predstavljaju veliku priliku za Republiku Hrvatsku. Do sada smo bili izuzetno uspješni u njihovom korištenju. Trenutno su otvorena dva velika javna poziva, „Inovacije u S3 područjima“ i „IRI II“ ukupne vrijednosti od preko 1 milijardu kuna, a namijenjeni su tvrtkama iz sektora istraživanja i razvoja. Upravo ovakav način financiranja predstavlja izuzetnu priliku za sve da, s vremenom i upornim radom, dostignemo SAD, Kinu i ostale globalne natjecatelje na tržištu“, izjavio je državni tajnik prilikom izlaganja o aktivnostima države vezanim iz razvoj umjetne inteligencije.

„Naša politička strategija odnosi se na sigurnu i stabilnu razvojnu ekonomiju. Između ostaloga, to želimo postići i kroz rekonstrukciju inovacijskog sustava i zajedničku suradnju akademske zajednice, poslovog i javnog sektora. Trenutno u tom segmentu brojimo više od 230 članova od kojih 70% čine predstavnici akademske zajednice, 20% predstavnici poslovnog i tek 10 % predstavnici javnog sektora. Glavni pokretač te suradnje je osiguranje sredstava za financiranje  provedbe projekata. Moja želja je da inicijativa dolazi s terena. Upravo zato kontinuirano razgovaramo i produbljujemo suradnju kako bismo saznali, direktno s terena, kakve su njihove potrebe tj. na koje aktivnosti je potrebno staviti poseban fokus. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je otvoreno za suradnju, ali moramo imati na umu kako je nužna i promjena mentaliteta svih nas. Zadatak države nije da interevenira, već da osigura dobar i održav zakonski okvir te stvara što pozitivniju poslovnu klimu“, naglasio je državni tajnik Mario Antonić.

 „U procesu smo uspostave Centra za inovacije, napredne tehnologije i razvoj vještina – ECINTV- koji će biti smješten u Zagrebu te će se jednim dijelom posvetiti i razvoju umjetne inteligencije. Taj će Centar biti središnje mjesto za podršku razvoju naprednih, inovativnih tehnologija u RH", zaključio je državni tajnik Antonić, koji je ujedno i voditelj radne skupine za izradu Nacionalnog plana o umjetnoj inteligenciji.

 

Snimku Panel rasprave pogledajte  ovdje.
Internetska stranica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CRO AI)

 

 



Stranica