​Potpisano 8 ugovora za vodnokomunalne projekte na području Slavonije

  • Slika /slike/Vijesti/osijek-potpisivanje vode.jpg
  • Slika
  • Slika
U Osijeku je danas potpisano osam ugovora za vodnokomunalne projekte na području triju županija u Slavoniji. Ugovore vrijedne 38,9 milijuna kuna za projekte koji obuhvaćaju područje Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije potpisale su Hrvatske vode te vodnokomunalna poduzeća nadležna za navedena područja - Vodovod-Osijek d.o.o. Osijek iz Osijeka i Našički vodovod d.o.o. iz Našica.
 
Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te gradonačelnici i načelnici 11 jedinica lokalne samouprave na čijim se područjima projekti provode.
 
Sveukupna vrijednost projekata iznosi 98 milijuna kuna (bez PDV-a), a iz sredstava Hrvatskih voda za navedena je područja u 2020. godini osigurano 32,48 milijuna kuna.
 
Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić je čestitao čelnicima općina i gradova i komunalnih tvrtki na potpisu ugovora.
„U narednom razdoblju nastavljamo projekte koji su izuzetno važni za građane tih općina i gradova. Ovi projekti su samo dio napora koje posljednjih godina ulažemo u poboljšanje vodno komunalne infrastrukture u svim krajevima Hrvatske. U ovom trenutku u različitim fazama pripreme i realizacije imamo projekte u vrijednosti 24 milijarde kuna koji će biti završeni do kraja 2023. godine, što će dakako odraziti i na aktivnosti građevinskog sektora i povećanje zaposlenosti“ poručio je ministar Ćorić.
 
Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković istaknuo je kako su uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Vlade RH u ovih osam projekata dodatno osigurana sredstva, unatoč koroni. 
„Svjesni smo da se svakom građaninu mora pružiti što bolji standard u opskrbi vodom i odvodnji, a ovdje je riječ o 35 kilometara nove vodoopskrbne mreže i 20 kilometara novih kanalizacijskih kolektora. No, to nisu jedini projekti koje će građani izravno osjetiti. U ovom trenutku imamo 1,6 milijardu kuna vrijedne projekte u provedbi u sedam aglomeracija na ovom području, i to uz potporu EU s prosječno 70 posto financiranja. Ako zbrojimo sva ulaganja, s ulaganjima u zaštitu od poplava, dolazimo do iznosa od dvije milijarde kuna“ kazao je Đuroković.
 
Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić je naglasio kako je vrijednost potpisanih ugovora samo za područje Osječko-baranjske županije 39 milijuna kuna.
„Riječ je o kontinuiranom ulaganju kroz naše aglomeracije u izgradnju vodovodnog i kanalizacijskog sustava. Ogromna su ulaganja, vrijedna milijarde kuna, koja su zadnjih godina uložena u infrastrukturu na području naše županije. Tim projektima i investicijama možemo biti više nego zadovoljni, a znamo da se realiziraju sredstvima iz fondova EU i državnog proračuna RH“  rekao je župan Anušić.
 
Ovim će se projektima na predmetnim područjima u sustavu vodoopskrbe rekonstruirati i dograditi 11 km mreže, postojeće PVC i azbestcementne cjevovode zamijenit će se PEHD cjevovodom, dodatno će se rekonstruirati državna cesta D2 na području Lovasa te će se izgraditi 4,7 km spojnog i 16,3 magistralnog cjevovoda.
U sustavu javne odvodnje će se izgraditi 8,5 km kanalizacijskih kolektora, 10,5 km gravitacijskih cjevovoda, 11,4 km tlačnih cjevovoda, 10 crpnih stanica, dva uređaja za pročišćavanje voda te će se rekonstruirati crpne stanice s tlačnim cjevovodima i izraditi novi kućni priključci. Za pružanje vodnokomunalnih usluga na području Vladislavaca ovim će se projektima ishoditi potrebna studijsko-projektna dokumentacija.
Navedenim će se aktivnostima proširiti sustav javne vodoopskrbe, smanjiti broj kvarova te povećati sigurnost vodnokomunalne infrastrukture.

Stranica