Dan je rijeke Save

Slika /slike/Vijesti/Sava.jpg

Lipanj je u Republici Hrvatskoj tradicionalno mjesec rijeka. Početkom lipnja obilježava se Dan rijeke Save, a na samom kraju lipnja Dan Dunava.

Dan rijeke Save i ove godine obilježen je 1. lipnja nizom radionica, predavanja, sportsko-zabavnih i kulturno-umjetničkih programa.

Ovaj dan obilježava se u četiri države u slivu rijeke Save: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji u cilju promicanja iznimne ekološke vrijednosti i gospodarskih potencijala rijeke Save, održivog korištenja i razvoja gospodarskih aktivnosti te važnosti regionalne suradnje koja doprinosi boljem stanju voda i vodnog ekosustava, a time i višoj kvaliteti života stanovništva u slivu rijeke Save.

Povodom Dana rijeke Save pomoćnica ministra, Elizabeta Kos će sudjelovati na Bledu na 7. sastanku stranaka Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save. Tom prigodom će se i ove godine održati Bled Water Festival, inicijativa nevladinog sektora u Sloveniji.

Prezentacijom aktualnih projekata vezanih uz Savu, Dan rijeke Save, između ostaloga, obilježen je na zagrebačkoj obali Save kod mosta HAVK-a Mladost. Posebnost ovog obilježavanja bila je prezentacija novih čamaca za spašavanje Hrvatske vojske, ronilačkog tima, vožnja čamcima i kanuima po Savi, a što je mnogima bio najneposredniji dodir s jednom od naših najznačajnijih rijeka.

Sve predviđene aktivnosti u okviru obilježavanja Dana Save imaju za cilj doprinijeti ostvarivanju zajedničkih ciljeva: podizanju razine svijesti o vodnim bogatstvima Republike Hrvatske i potrebi zaštite voda, promicanju važnosti očuvanja okoliša savskog kraja i njegove biološke raznolikosti, poticanju kontinentalnog ekoturizma na temeljima održivosti kao i uvođenju inovacija na temelju suradnje na ekološko-turističkim sadržajima. Također jedan od ciljeva je i podizanje svijesti o važnosti rijeke Save za sve segmente života stanovnika uz Savu, od društvenih, preko ekoloških do gospodarskih.

Inače, Sava je rijeka s najduljim vodotokom u Hrvatskoj. Duga je 946 kilometara od kojih Hvatskom prolazi 510 kilometara. Sava prolazi kroz četiri države. Od izvora prema ušću to su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Srbija te spaja čak tri glavna grada, Ljubljana, Zagreb i Beograd. U Hrvatskoj - Zagreb, Slavonski Brod i Sisak samo su neki od gradova koji su se smjestili na toj rijeci. Osim navedenih zemalja, sliv rijeke Save obuhvaća i Crnu Goru, a malim dijelom i Albaniju.

Rijeka Sava pritom izuzetno je ekološki značajna za Hrvatsku i za susjedne zemlje. Sliv rijeke Save obilježava iznimna biološka raznolikost. Sava ima kišno-snježni režim, a u njezinom slivu nalaze se vlažna staništa Lonjsko polje i ribnjak Crna Mlaka. Rijeka Sava ima i značajan veliki utjecaj na gospodarski i društveni život stanovnika na području svoga sliva, a procjenjuje se da je to oko 8 milijuna ljudi.



Priopćenja za javnost | Vode