Državni tajnik Mario Šiljeg na dodjeli donacija za energetsku obnovu vrtića i škola

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/593699d4b3928.JPG

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg danas je prisustvovao potpisivanju ugovora o donaciji za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za pet škola i vrtića u Hrvatskoj.

Ukupna vrijednost doniranih sredstava iznosi milijun kuna i dodjeljuje ih Hrvatska elektroprivreda za projekte: Osnovne škola Frana Krste Frankopana iz Osijeka, Dječjeg vrtića Cvrčak - Sv. Ante Prugovo iz Klisa, Katoličke osnovne škola i katoličke gimnazije s pravom javnosti iz Požege, Dječjeg vrtića Dugo Selo-područne jedinice Lukarišće i Dječjeg vrtića Cvrčak iz Solina. Ovo je drugi po redu natječaj za vrtiće i škole. 

„Europska unija i Hrvatska snažno su se opredijelili da postanu društva bazirana na čistoj energiji i niskougljičnom razvoju. EU ciljevi do 2030. godine su smanjenje emisija CO2 za najmanje 40% u odnosu na baznu 1990., postizanje udjela obnovljivih izvora energije od 27% te povećanje energetske učinkovitosti za najmanje 27%. Sve su to vrlo ambiciozni planovi. Ali oni su dostižni, upravo zahvaljujući i ovakvih projektima. Važno je da kao društvo podržavamo projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije na svim razinama. Stoga je važan i ovaj projekt HEP-a, a pogotovo iz razloga što uključuje škole i vrtiće koji obrazuju naše mlade“ – rekao je državni tajnik Mario Šiljeg.

Državni tajnik je dodao kako su ovi projekti dobri primjeri aktivne brige za ublažavanje posljedica klimatskih promjena te da će njihova provedba doprinijeti i osvješćivanju najšire javnosti o potrebi ulaganja u smanjenje potrošnje energije i u korištenje obnovljivih izvora energije.

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Perica Jukić napomenuo je kako ZelEnjasno simbolizira smjer u kojem se kreće suvremena energetika i poslovanje energetskih tvrtki, prije svega kroz   doprinos ostvarenju energetsko-klimatske politike i globalnih ciljeva održivog razvoja, ponudu novih, inovativnih proizvoda i usluga, aktivan dvosmjerni odnos isporučitelja i kupaca energije te suradnju sa svim dionicima na tržištu.

Prvi donirani projekt energetske učinkovitosti, izveden krajem prošle godine  u zgradi riječke podružnice Dječjeg doma Ivane Brlić Mažuranić iz Lovrana, osnivaču i osoblju je omogućio bolje upravljanje energijom i ostvarenje značajnih energetskih ušteda, a korisnicima ugodniji boravak.

Sredstva su osigurana u fondu ZelEn HEP Opskrbe, koji predstavlja primjer društveno odgovornog poslovanja, brige o okolišu i korištenju električne energije iz obnovljivih izvora. Naime, sredstva u fondu ZelEn prikupljaju se prodajom električne energije dobivene isključivo iz obnovljivih izvora energije te se potom iz tog fonda financiraju projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva kao što su vrtići, škole, domovi i slične institucije.



Stranica