Industrijska politika i konkurentno jedinstveno tržište glavne teme COMPET vijeća

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/COMPET naslovna.jpg
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je na sastanku Vijeća za konkurentnost (COMPET) koje se u ponedjeljak održalo u Bruxellesu.
Glavne teme sastanka bile su vezane uz rasprave o politikama i usvajanje Zaključaka o novoj razini ambicije za konkurentno jedinstveno tržište te Zaključaka o strategiji industrijske politike EU-a: vizija za 2030.

Ministar Horvat je podržao usvajanje Zaključaka, te izrazio zadovoljstvo da je zadržan ambiciozan tekst po pitanju poziva Europskoj komisiji na uspostavu ciljeva za sprječavanje i otklanjanje nepotrebnih regulatornih i neregulatornih opterećenja. „Procjena kumulativnih troškova i smanjenje nepotrebnih regulatornih opterećenja za poduzetnike trebali bi biti neizostavan dio naših mjera za podršku globalnoj konkurentnosti europske industrije. U sljedećem zakonodavnom ciklusu snažno podržavamo pristup unutarnjem tržištu iz perspektive potreba korisnika, za što je potrebna i analitika prekograničnih iskustava korisnika kada se susreću s raznim preprekama“, istaknuo je tom prilikom ministar, uz napomenu kako je uloga online platformi u razvoju digitalne trgovine dobar primjer prekograničnog pružanja usluga. „U poticanju inovativnosti i konkurentnosti važna nam je bolja prekogranična suradnja između institucija u razmjeni najboljih praksi i razvoju zajedničkog pristupa pitanjima na digitalnim tržištima“, zaključio je ministar.

U fokusu i teme daljnjeg razvoja turizma u EU te unapređenje sustava javne nabave

Vijeće je također usvojilo Zaključke o konkurentnosti turističkog sektora kao pokretača održivog razvoja, stvaranja radnih mjesta i socijalne kohezije u Europskoj uniji u sljedećem desetljeću. Tom prilikom, ministar je istaknuo da se pred turističkim sektorom nalaze veliki izazovi vezani uz održivost, klimatske promjene, digitalizaciju, nove poslovne modele, ali i nedostatak kvalificirane radne snage. „U smislu svih spomenutih izazova s kojima se susrećemo, vjerujem da postoji potencijal za suradnju na europskoj razini. S obzirom na važnost turizma za gospodarstvo EU i njegov učinak na rast i zapošljavanje, pozdravljamo davanje smjernica Europskoj komisiji o očekivanjima država članica s ciljem održavanja položaja EU kao svjetskog predvodnika u tom sektoru“, naglasio je ministar.

Uz sjednicu Vijeća, ministar je sudjelovao i na radnom ručku, tijekom kojeg je dominirala tema  učinkovitosti sustava javne nabave te načina kako poboljšati prekograničnu suradnju javnih naručitelja i pristup informacijama. Budući da javna nabava čini oko 14 posto BDP-a i otprilike 40 posto javnih rashoda, zaključeno je kako fokus mora biti na stvaranju učinkovitog i djelotvornog sustava javne nabave, koji u potpunosti iskorištavaju potencijal jedinstvenog tržišta.

Stranica