Ministar Horvat na sastanku Vijeća za konkurentnost EU u Bruxellesu

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/COMPET_1.jpg

 

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je danas na sastanku Vijeća za konkurentnost EU, koji se održao u Bruxellesu. Rasprave Vijeća obuhvatile su usvajanje općeg pristupa za tri Uredbe – Uredba o odnosima platformi i poduzeća, Uredba o programu za jedinstveno tržište, Uredba o općoj sigurnosti vozila, a vodila se rasprava i o budućoj Strategiji industrijske politike i o budućnosti jedinstvenog tržišta Europske unije.

Zaštita potrošača jedno je od ključnih pitanja Hrvatske u okviru unutarnjeg tržišta

U svom izlaganju, ministar Horvat je zahvalio na uključivanju turizma u posebne ciljeve Programa za jedinstveno tržište te na uključivanju referenci na prevenciju neopravdanog tretmana sudionika na tržištu. Naglasio je kako posebno važnim smatra stvaranje jednakih uvjeta na jedinstvenom tržištu za sve potrošače EU, a osobito u odnosu na dvostruku kvalitetu proizvoda te sprečavanje ovakve prakse proizvođača. „Zaštita potrošača jedno je od ključnih pitanja Hrvatske u okviru unutarnjeg tržišta jer i na hrvatskom tržištu nalazimo brojne primjere prodaje proizvoda koji su drugačije kvalitete od istih proizvoda na tržištima drugih država članica“, istaknuo je ministar Horvat. Dodatno je naglasio kako je jednaka kvaliteta proizvoda, koju potrošači očekuju, jedno od temeljnih načela slobode kretanja roba i preduvjet za rast povjerenja potrošača u jedinstveno tržište.

Na marginama Vijeća održan je i sastanak s ministrima zaduženim za područje gospodarstva u Rumunjskoj M. Nicolae Bădălău i Republici Finskoj Mika Lintilä. Ove zemlje, zajedno s Republikom Hrvatskom, čine trio država koje će preuzeti predsjedanje Vijećem EU, u formatu Rumunjska - Republika Finska - Republika Hrvatska.



Stranica