Na sjednici Međuvladine komisije potvrđeni dobri gospodarski odnosi Hrvatske i Rusije

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/8. Međuvladina komisija_1.jpg

 

U posljednje tri godine intenzivirana je gospodarska suradnja između Hrvatske i Rusije. To pokazuje i statistika robne razmjene koja bilježi pozitivan trend, dok istovremeno raste i broj dolazaka i noćenja turista. Ruski ulagači do sada su u Hrvatsku uložili preko 400 milijuna eura, a želja je da ta brojka bude još i veća. Na tom tragu, danas je u Zagrebu održana ovogodišnja sjednica Međuvladine komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju između dvije zemlje.

Osmoj po redu Komisiji predsjedali su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrij Patrušev. Ministri su izrazili veliko zadovoljstvo nastavkom održavanja bilateralne suradnje u ovom formatu, koji predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata za povezivanje dviju zemalja. „Od našeg prethodnog zasjedanja u listopadu prošle godine došlo je do značajnog porasta robne razmjene od čak 30 posto u odnosu na isto vrijeme u godini prije. Sada moramo udvostručiti naše napore kako bi stvorili novu gospodarsku i poslovnu perspektivu, kojom ćemo promicati naš daljnji napredak i njegovati prijateljske odnose“, rekao je na samom početku ministar Horvat, istaknuvši povećanje ulaganja i suradnju na trećim tržištima kao vrlo važno pitanje. „Ovim putem izražavamo želju da ruski ulagači, koji su već do sada u Hrvatsku uložili značajan iznos, povećaju ta nastojanja koristeći potpore zakonodavnog okvira koje im stoje na raspolaganju, te im omogućuju veliki broj poticaja“, naglasio je ministar Horvat. Njegovu inicijativu podržao je i sam ministar poljoprivrede Patrušev, koji je iskoristio tu priliku da naglasi kako Ruska Federacija također nudi široke mogućnosti za strane kompanije koje otvaraju svoju tvrtku na njihovom teritoriju. „Zainteresiranim tvrtkama nudimo mogućnost nastupa na zajedničkom tržištu euroazijske unije, a uz to su im osigurane i brojne porezne olakšice, uz prateću infrastrukturu“, istaknuo je ministar Patrušev te uputio poziv svim predstavnicima hrvatske strane na sljedeći susret Komisije, koji će se iduće godine održati u Moskvi.

Potpisani Protokoli kojima su definirani najvažniji zaključci

Uz predstavnike Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, hrvatsko izaslanstvo na sjednici Komisije činili su i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva zdravstva, Ministarstva turizma, Agencije za investicije i konkurentnost i Hrvatske gospodarske komore. Tijekom rasprave razmotreno je stanje i perspektiva razvoja suradnje u području trgovine i gospodarstva, zatim razvoj pravno-ugovorne baze bilateralne suradnje između Republike Hrvatske i Ruske Federacije, te suradnja u područjima energetike, industrije, poljoprivrede, obrazovanja i turizma. Zadovoljstvo odrađenim i dogovorenim izrazio je i ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov, koji je pritom naglasio kako je Rusija zainteresirana da se odnosi s Hrvatskom jačaju, te da ti odnosi ne budu samo partnerski već i strateški. „Naše zemlje imaju političku volju i neophodan potencijal za jačanje sveobuhvatne suradnje između naših zemalja za naše partnerske i uzajamno korisne veze. Čvrsto vjerujem kako će nam današnji zaključci i ovakvi susreti biti polazišna točka za daljnji razvoj naših odnosa, posebno u gospodarskom smislu“, naglasio je veleposlanik Azimov.

U nastavku sjednice, predsjedavajući radnih skupina izvijestili su Komisiju o zaključcima s jučer održanih sastanaka triju radnih skupina koji su se paralelno održavali u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Ministarstvu turizma. Nakon rasprave, predsjedavajući ovih radnih skupina potpisali su pripadajuće Protokole.

Zaključno, dvije strane potpisale u Protokol Komisije kojom prilikom ministar Horvat u znak sjećanja ministru Patruševu darovao dres Hrvatske nogometne reprezentacije, s njegovim imenom i brojem 8, kao simbolikom osme sjednice Komisije.

Time je ujedno završeno dvodnevno zasjedanje hrvatskog i ruskog izaslanstva, koja su poseban naglasak za daljnje jačanje bilateralne gospodarske suradnje stavili na područja industrije, poljoprivrede, brodogradnje te farmaceutike.

 



Stranica